"За" и "против" музикалните реалити състезания

"За" и "против" музикалните реалити състезания
Снимка: Личен архив

Казвам се Светла Иванова.

Не обичам да слагат етикети пред името ми. Затова и аз няма да го правя. Обичам да пея. Винаги ще пея. Обичам и да пиша. Съчинявам истории откакто се помня. Всеки ден. Правя го с удоволствие и лекота. Така, както искам да ме четат.

За мен писането е свобода, власт, забавление, отговорност. Интимен процес, който можеш да споделиш, а може и да запазиш за себе си. Писането е щастие. Смятам, че за да е пълно, то трябва да бъде споделено. Затова споделям всичко това с вас. Може да сме на едно мнение, може и да не сте съгласни с мен. Важното е да си казваме истината. Аз ви го обещавам.

"За" и "против" риалити състезанията

Навсякъде по света реалити предаванията създават звезди. Особено музикалните. Не и у нас. Нашите музикални състезания по образец на чуждите обещават идоли и победители, но типично по нашенски разочароват участниците.

Въпросните предавания правят шоу с висок рейтинг, връщат си инвестициите от реклама, а допуснатите до тях щастливци забавляват зрителите, получават комплименти, съвети или упреци от вече известните си колеги в журито, и си отиват с няколкото минути слава, колкото трае изпълнението им. Въпросът е какво друго печелят.

В България някои от утвърдените звезди дори изгубиха част от доброто си име след като ги видяха "по бели гащи" в шоу програми като "Биг брадър". Можете ли да си представите Мадона, Марая Кери, Риана или нашата Лили Иванова да върти тигана пред вас, да чака ред за банята, да спори по битови проблеми с останалите съквартиранти, да хърка или дори само да спи по тениска в телевизора ви, като преди това си е свалила или е забравила да си изчисти грима? И какъв ще е резултатът за имиджа им?

У нас не може да се стане идол с участие в музикално реалити състезание. България не е Америка, нито Англия. И тук се раждат таланти като Сюзън Бойл, Кели Кларксън, Кари Ъндърууд, но от тях се създават корици на Playboy, не и музикални албуми. Защото у нас интересът към гащите на участниците е по-голям, отколкото към дарбата им. И защото няма 250 000 души, които искат да купят албума на победителя. И няма класация, която да го направи пет пъти платинен. Нито пък музикална компания, която да вложи в дебюта му нужните средства.

Сега ви питам защо тогава на хората у нас им е толкова важно да участват в реалити шоу?

Очаквам вашите предположения на мейл: edna@netinfocompany.bg, а следващия път аз ще ви кажа моите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти