Домът - огледало на живота

жена спокойствие дом книга
Снимка: iStock

Илиaна Смилянова

“Аз съм си вкъщи” - думи, които могат да осмислят всеки наш ден не само в края му. Думи, които могат да бъдат по-сладки от любимото ни ястие. Думи, които ни лекуват от душа, когато обичаме дома си - знак, че всъщност обичаме живота си.

Домът ни е незаменима част от сърцевината на съществуването ни. Той е като живо същество, което усеща чувствата и емоциите ни, чува мислите ни, разпознава знаците на душата и на тялото ни.

Знаем отдавна, че у дома и стените помагат. Когато сме извън равновесие, когато сме претоварени, уморени, болни, гневни или тъжни - едно от първите неща, които ни хрумват, е да се приберем у дома и там да се уединим, да си починем, да се възстановим, да си помогнем. Затова и отношението към дома ни е жизнено важно, подобно на отношение към близък човек, към приятел, на когото можем да разчитаме и който от своя страна също може да разчита на нас.

жена спокойствие дом книга
Снимка: iStock

Състоянието на дома ни отглежда нашето състояние - на баланса в живота ни, на здравето ни, на енергията ни, на красотата в дните и нощите ни, на уюта, реда и чистотата - на видимо и невидимо ниво.

Ако искаме да разберем дали се чувстваме сега “ в кожата си”, какъв е балансът ни на този етап от живота ни, хармонично ли живеем, няма по-добро огледало за това от пространството, което сме избрали да обитаваме.

Една бавна, внимателна и спокойна обиколка из него ще ни покаже искрено и честно, без преструвки и недомлъвки как започват и как завършват работните ни дни (антрето), има ли уют във времето и пространството ни (всички помещения), добре сготвен и вкусен ли е животът ни (кухнята ни), изтича ли отнякъде енергията ни (различни течове в банята и не само), задръстени ли сме с ненужни дела, вещи и отношения (гардеробите, килерите, шкафовете), хаотично и стресово, по спартански, или спокойно и удобно живеем и се наслаждаваме (дневната ни), почиваме ли си достатъчно и пълноценно (спалнята ни), разполагаме ли с достатъчно тишина, в която да се свързваме с душата си. Неслучайно древното изкуство на фъншуй ни учи как да променяме, да балансираме и да лекуваме дома си, като така хармонизираме и себе си, и живота си.

Домът ни е и пазител на спомени - той помни смеха и сълзите ни, смелостта и страха ни, любовта и сенките ѝ, много от нашите възходи и падения. Той е като близък наш роднина, с когото споделяме живота си. Затова раздялата с един дом е като раздяла с жив човек. Когато се сбогуваме с дома, в който сме израсли или който дълго сме обитавали, е важно и целебно да отделим време, за да се простим с него: да му говорим, да го докосваме, да си спомняме заедно с него, да му разказваме и да чуваме разказите му. И да му благодарим за всичко - а заедно с него и на себе си, за доверието и за споделянето.

Всъщност любим дом никога не се напуска - той живее в сърцето ни и понякога изплува в сънищата ни, за да ни припомни това.

Още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти