Залепване на устата с тиксо - странната практика, в която Гуниет Полтроу се кълне

Спането с тиксо върху устата ви може да звучи налудничаво и дори малко ужасяващо, но ползите за здравето далеч надхвърлят всяко първоначално опасение, което може да имате. Просто попитайте Гуинет Полтроу и Ашли Греъм.

►Тайните трикове за красота, с които звездите изглеждат съвършени на червения килим

Тази практика се нарича залепване на устата и бързо набра популярност през последните няколко години. Защо това се смята за полезно? Залепването на устата ви принуждава да дишате през носа по време на сън, което от своя страна може да елиминира дълъг списък от здравословни проблеми, включително хъркане, сухо гърло, сънна апнея, главоболие, запушвания, лошо качество на съня и дори проблеми със зъбите.

Вземете тези продукти от кухнята и пробвайте триковете за красота на звездите

„Това е може би най-добрият уелнес инструмент, който открих наскоро. Дишането през носа през нощта очевидно създава алкалност в тялото и насърчава най-качествения сън“, написа 51-годишната Полтроу в историите си в Instagram през ноември 2022 г.

гуинет полтроу
Снимка: Getty

На следващата година, през май 2023 г., Греъм, на 36, използва историите си в Instagram, за да изрази подобни чувства.

„Започнах да си залепвам устата с тиксо, когато спя, и никога не съм спала по-добре – и дори по-добре, когато се събудя”, написа тя.

Полтроу и Греъм не посягат към обикновената ролка тиксо върху нощните си шкафчета, преди да изгасят светлините. За предпочитане е хирургическото тиксо в по-малки размери. 

Публикуването на „Дишането: Новата наука за едно изгубено изкуство“ от Джеймс Нестор през май 2020 г. изигра немалка роля в определянето на дишането през устата като вреден за здравето навик. Книгата изследва дълбокото въздействие на техниките за правилно дишане върху физическото и психическото здраве и предлага прозрения за древни практики и съвременни изследвания, за да революционизира нашето разбиране за това уж съвсем просто действие. 

►Кошмарът на некачествения сън: Как да спим правилно и пълноценно

Нестор се появи в подкаста на Джо Роугън през юли 2020 г., за да сподели прозренията си за ползите от залепването на устата.

„Това, което хората не осъзнават, е, че около 25 до 50 процента от населението обичайно диша през устата си“, обясни той на Роугън по време на епизода. „Те не осъзнават неврологичните проблеми, които това причинява, респираторните проблеми, които причинява, проблемите с хъркането, сънната апнея, дори метаболитните нарушения.“

Ползите от дихателния метод „квадратно дишане“

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти