Диафрагмено дишане - дихателното упражнение, което всеки трябва да пробва

Дишането е нещо толкова просто, че всеки от нас го прави, без дори да осъзнава. Какво толкова можеш да объркаш все пак - просто дишане. Не е точно така. Нормалното дишане на хората е относително повърхностно и не използва пълния капацитет на белите дробове. Много по-добрата алтернатива е диафрагменото дишане, което ще засегнем в тази статия. Какво е това, как да го изпълнявате и какви са потенциалните ползи и рискове за здравето от него?

►Дихателният метод, с който ще възстановите енергията си само за 5 минути

Какво представлява диафрагменото дишане?

Диафрагмата е голям мускул, който се намира в основата на белите дробове. Когато човек вдишва, диафрагмата му се свива и отпуска, а гръдната кухина се разширява. Това свиване създава вакуум, който издърпва въздух към белите дробове.

Ползите от дихателния метод „квадратно дишане“

Когато човек издиша, диафрагмата се отпуска и се връща в нормалната си форма, а въздухът се изтласква от белите дробове. Диафрагменото дишане или „коремното дишане“ ангажира диафрагмата, междуребрените, коремните мускули и мускулите на тазовото дъно.

дишане
Снимка: iStock

Това означава активно издърпване на диафрагмата надолу с всяко вдишване навътре. По този начин диафрагменото дишане помага на белите дробове да се изпълнят по-ефективно.

Дишането е естествен процес, който обикновено се случва без съзнателно усилие. Обаче средният дъх обикновено е плитък и не ангажира много диафрагмата.

По време на диафрагменото дишане човек съзнателно ангажира диафрагмата си, за да поеме по-дълбоко дъх. При такъв тип дишане ще забележите, че стомахът ви се повдига и пада. Също ще почувствате усещане за разширяване или разтягане в стомаха, а не само в гърдите и раменете.

Как да го направим?

Има различни форми на диафрагмено дишане. Основното диафрагмено дишане е най-простата форма. За да извършите основно диафрагмено дишане, следвайте инструкциите по-долу:

♦ Легнете на равна повърхност с възглавница под главата и възглавници под коленете. Възглавниците ще ви помогнат да поддържате тялото в удобна позиция.

♦ Поставете едната си ръка в средата на горната част на гърдите.

♦ Поставете другата ръка на стомаха, точно под гръдния кош, но над диафрагмата.

♦ За да вдишате, бавно вдишайте през носа, изтегляйки дъха надолу към стомаха. Стомахът трябва да се натиска нагоре срещу ръката, докато гърдите остават неподвижни.

♦ За да издишате, стегнете коремните мускули и оставете стомаха да падне надолу, докато издишвате през свити устни. Отново, гърдите трябва да останат неподвижни.

►Техниката “4-7-8”: Ще се изненадате от ползите й

Хората трябва да практикуват това дихателно упражнение за 5-10 минути около три до четири пъти всеки ден.

След като човек се почувства комфортно с диафрагменото дишане, той може да започне да практикува упражнението в седнало или изправено положение. Когато практикувате диафрагмено дишане в тези позиции, важно е раменете, главата и шията да са отпуснати.

дишане
Снимка: iStock

Какви са ползите от диафрагменото дишане?

Диафрагменото дишане помага на човек да ангажира напълно диафрагмата, докато диша. Това може да осигури редица ползи за здравето, включително:

♦ укрепване на диафрагмата
♦ подобряване на стабилността в основните мускули
♦ забавяне на дишането
♦ понижаване на сърдечната честота и кръвното налягане
♦ намаляване на нуждата от кислород
♦ насърчаване на релаксацията

4 трика за справяне с тревожността и паник атаките

Диафрагменото дишане може да бъде от полза за следните състояния:

Проучване от 2017 г. отбелязва, че диафрагменото дишане намалява нивата на хормона на стреса кортизол в тялото. Поради това може да помогне за облекчаване на симптомите на стрес и тревожност.

Ангажирането на диафрагмата по време на дишане може да помогне за облекчаване на симптоми като задух и умора, сврързани с Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Дифрагменото дишане може да облекчи и намали астматичните пристъпи. Според едно проучване от 2014 г. хората, които приемат лекарства за контрол на астмата си, често продължават да изпитват продължаващи симптоми и лошо качество на живот. Според проучването, дихателните упражнения могат да бъдат полезно допълнително лечение за хора с персистираща астма.

дишане
Снимка: iStock

Има ли рискове, свързани с диафрагменото дишане?

Диафрагменото дишане невинаги е полезно като самостоятелно лечение. Хората не трябва да разчитат само на диафрагменото дишане за лечение на състояния като тревожност, астма или ХОББ.

Всъщност диафрагменото дишане може действително да влоши симптомите на тревожност, ако човек почувства, че лечението не работи. Човек, който има тревожност, може да практикува диафрагмено дишане, но също така трябва да попита своя лекар за ефективно лечение на тревожност.

Хората, които имат респираторни заболявания като астма или ХОББ, трябва да бъдат внимателни, когато за първи път практикуват диафрагмено дишане. Първоначално може да причини затруднено дишане и повишена умора. Хората ще трябва постепенно да изграждат практиката, за да видят ползите.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти