Кошмарът на некачествения сън: Как да спим правилно и пълноценно

Познавате ли някого, който има навика да заспива вечер на дивана, с чаша в ръка и под светлината на работещия телевизор? Ако отговорът е да, вероятно този човек напълно вярва, че сънят си е сън. Възможно ли е да се спи по този начин? Да. Това качествен и здравословен сън ли е? Не.

Способността да се наспиваме е изключително важна както за психическото, така и за физическото ни здраве. Липсата на сън може да доведе до влошено здравословно състояние, потиснатост, затруднения в комуникацията и в работата. Нежеланието да станем от леглото на сутринта само по себе си не е доказателство, че не спим качествено.

Всеки има нужда от няколко минути излежаване, чаша кафе или дълъг душ, за да е готов за предизвикателствата на деня. Но ако чувството на изтощение ни преследва и след сутрешния тоалет, е редно да се запитаме дали няма друга причина за умората. Много вероятно е сънят ви да е некачествен и това да пречи на тялото ви да възстанови силите си през нощта. И дори да мислите, че с идването на съня всичко от съзнанието ви се изтрива и вие просто релаксирате, за съжаление не е така.

В дългосрочен план последствията от некачествения сън могат да доведат до хронични болки, проблеми с храносмилането, сърдечно-съдови заболявания и не на последно място перманентна умора. Един от малкото известни симптоми на недоспиването е промяната в хранителните навици - конкретно по-честото и обилно похапване. Това се дължи на факта, че липсата на сън повишава нивото на хормона грелин, известен още като хормона на глада. Повишаването на качеството на съня помага на тялото да се храни по-добре, да тренира по-ефективно и в крайна сметка да бъде по-здраво.

С това негативните последствия от лошия сън не се изчерпват. Невъзможността на тялото и мозъка да си починат ефективно в дългосрочен план може да предизвика когнитивни затруднения. Хората, които страдат от некачествен сън, са по-склонни да имат проблеми при изпълняване на служебни задачи, както и запаметяване и възпроизвеждане на информация.

Научно изследване твърди, че липсата на сън може да има въздействие, подобно на това на прекалената консумация на алкохол и дори да повиши риска от катастрофи на пътя. Не на последно място хората, които редовно не спят качествено, са по-нестабилни емоционално, по-раздразнителни и по-склонни към необмислени и импулсивни действия.

Разбира се, никой не е обречен да бъде завинаги пленник на лошия сън. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да бъдете по-здрави и по-щастливи, след като се събудите сутрин.

9 съвета за пълноценен сън

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти