Изкуплението на принцеса Ан: как дъщерята на кралицата почти беше отвлечена през 70-те

Трудно е да си го представим сега, но преди половин век репутацията на единствената дъщеря на покойната кралица Елизабет II беше ударила дъното и тя беше доста непопулярна сред пресата и обществеността.

Отхвърлена като арогантна и недружелюбна, принцеса Ан нямаше нищо общо с днешната си репутация на усърдна и упорита дама, която днес я прави една от най-популярните фигури не само в кралското семейство, но и в страната.

Това е доста голяма промяна, която започва с едно необикновено събитие - опита за отвличане на Ан преди цели 50 години.

Най-ниската точка в отношенията на Ан с обществеността идва през юли 1970 г., един месец преди нейния 20-ти рожден ден.

►„На майка ми, кралицата, благодаря“: принцеса Ан с емоционално послание след смъртта на Елизабет II

Принцесата придружава брат си Чарлз на двудневно посещение във Вашингтон, за да се срещне с президента Ричард Никсън в Белия дом. Създадено, за да изведе принцесата на световната сцена, вместо това събитието завършва като PR катастрофа.

Ан казва на един журналист, че той „приказва абсолютни глупости“, и отвръща „Не давам интервюта“ на останалите.

В интерес на истината, американската преса по това време била далеч по-малко почтителна от британската, с коята тя израснала, но щетите били нанесени и принцесата била заклеймена като най-неприятната кралска особа във Великобритания. 

Брат ѝ Чарлз се справял много по-добре, както тя признава: „Чарлз изглежда може да игнорира камерите. Аз никога не мога да забравя, че са там“.

принцеса ан
Снимка: Getty

За съжаление Ан не се справяла много по-добре у дома. Тя намирала новоизобретените кралски обиколки, предназначени да доближат кралските особи до хората, за трудно занимание, като се твърди, че е казала на едно малко момче, че е „глупава гад“.

Известен състезател по езда, тя също мразила вечно присъстващите фотографи на конните ѝ състезания.

Принцеса Ан - нежността в сянка в кралското семейство

През по-голямата част от 70-те години тя е кралската особа за бичуване от пресата. Легендарната журналистка на Daily Mirror Марджъри Проупс веднъж сравнява кралските брат и сестра в статия със заглавие: „Обичайте го: мразете я!“

През 1982 г. същият вестник коментира: „Традиция на състезанията с коне е, че през поне един от трите дни принцеса Ан ще изпусне нервите си.“

принцеса ан
Снимка: Getty

През лятота на същата година „Таймс“ дава язвителна оценка за друго нейно посещение в САЩ с пикантното заглавие: „Надменната принцеса поставя американците на място“.

Постепенно обаче Ан преобръща този негативизъм и популярността ѝ се увеличи в три фази. Първата идва когато преди точно 50 години самотен луд стрелец се опитва да отвлече принцесата.

Само четири месеца след сватбата им в Уестминстърското абатство, Ан и първият ѝ съпруг Марк Филипс се връщат в Бъкингамския дворец. Внезапно тяхната лимузина спира рязко, когато Иън Бол, 26-годишен безработен мъж, завива със своя Ford Escort пред кралската кола. Бол застрелва четирима души, включително шофьора на Ан и нейния охранител.

Шокиращото събитие не само води до повишена сигурност за кралските особи, но също така спомага за предефинирането на публичния образ на принцеса Ан.

►Ан, принцесата в сянка - животът на единствената дъщеря на кралица Елизабет II

Когато се появяват подробности за стрелбата, спокойствието на Ан пред лицето на опасността впечатлява доскорошните ѝ критици.

Тя си припомня трагичните събития десетилетие по-късно пред водещия на ток шоуто Майкъл Паркинсън: "Бол каза, че трябва да отида с него. Казах, че не искам. Бях изключително учтива."

Тя си спомня как нападателят стреля в задния прозорец и как стъклата се посипват върху главата ѝ. „Буквално прехвърлих краката си над главата си и направих салто назад на пътя“, разказва принцесата.

Вместо да се самосъжалява, принцесата разкрива, че когато стрелецът я сграбчва за ръката, гърбът на роклята ѝ се разцепва отгоре надолу. "Това беше най-опасният момент", заявява тя. Както тя също казва на писателя Брайън Хоуи - „беше добра нова рокля“.

Ясно е, че похитителят не е срещнал идеалната жертва. Бащата на принцесата, принц Филип, се шегува по-късно: „Ако мъжът беше успял да отвлече Ан, тя щеше да му вгорчи живота, докато е в плен.“

принцеса ан
Снимка: Getty

Втората фаза на популярността на Ан се развива бавно през 80-те години. Това се случило отчасти защото в Даяна, принцесата на Уелс, монархията най-накрая открила първата си приказна принцеса след Маргарет тридесет години по-рано, така че пресата се съсредоточила върху новата кралска звезда.

Ан била оставена да се концентрира върху собствените си проекти, правейки изтощителни обиколки в Бангладеш, Индия, Бейрут и много части на Африка от името на фонда „Спасете децата“.

Вместо да разчита на възможности за снимки, за да подобри имиджа си, Ан възприема по-бавен, по-отдаден подход, докато най-накрая пресата не осъзна факта, че тя е правила тези небляскави, макар и достойни проекти, година след година.

принцеса ан
Снимка: Getty

Третата фаза на нарастване на популярността на Ан е настоящата. Сега на седемдесет и три години, тя се намира в период от живота, когато предишните поколения принцеси са изчезнали от светлината на прожекторите.

Невероятното ѝ достойнство и стоицизъм в дните след смъртта на кралицата, само година след смъртта на принц Филип, беше широко коментирано. Кой някога ще забрави нейния реверанс, когато ковчегът на покойната кралица беше пренесен в двореца Холирудхаус?

Тя публично подкрепи Чарлз в новата му роля на крал, както и похвали Камила като кралица консорт.

принцеса ан
Снимка: Getty

Миналия май Ан получи главна роля на коронацията ан брат си, повеждайки 6000 членове на въоръжените сили от Уестминстърското абатство обратно до Бъкингамския дворец.

Месец по-късно тя отново беше на кон заедно с брат си Едуард и племенника си Уилям на церемонията Trooping the Color.

Тази пролет нейният принос към семейството беше подчертан отново и отново. Заедно с Камила, тя неочаквано се превърна публичното лице на монархията на цял набор от ангажименти в отсъствието на Чарлз и Кейт, а за известно време и на Уилям.

Ан никога не е търсила похвала, но сигурно се радва, когато членове на семейството публично изразят възхищението си от нея.

Зенуска Моват, внучката на принцеса Александра, каза: „Попитайте някого за кралската принцеса и ще има шумна подкрепа за отдадеността и упоритата работа, които тя влага в ролята си. Тя го прави с такава лекота; тя е вдъхновение и фигура на супергерой, наистина."

Принцеса Ан - нежността в сянка в кралското семейство

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти