„На майка ми, кралицата, благодаря“: принцеса Ан с емоционално послание след смъртта на Елизабет II

Принцеса Ан беше до майка си, когато кралица Елизабет II почина спокойно в замъка Балморал в Шотландия на 8 септември. И тя остана до нея, докато дъбовият ковчег, в който беше положен любимият монарх, се отправи към Уестминстърското абатство, мястото на нейното държавно погребение в Лондон.

„Имах късмета да споделя последните 24 часа от живота на моята скъпа майка“, каза 72-годишната принцеса Ан в изявление, публикувано от Бъкингамския дворец във вторник. „За мен беше чест и привилегия да я придружавам в последните ѝ пътувания.“

Тълпи се събраха в мълчание в неделя по маршрута на ковчега от замъка Балморал до двореца Холирудхаус в Единбург, където принцеса Ан направи реверанс, докато го внасяха вътре.

„Да бъдеш свидетел на любовта и уважението, показани от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и възвисяващо“, каза принцеса Ан, която вървеше зад ковчега с тримата си братя – крал Чарлз III, принц Андрю и принц Едуард – в емоционална процесия през шотландската столица по протежение на Royal Mile до катедралата Сейнт Джайлс за Бдението на принцовете.

Ан стана първата кралска жена, която се присъедини към символичното бдение. ► Бдението на кралица Елизабет: Камила почете монарха с рядко бижу, а принцеса Ан създаде прецедент

Децата на кралица Елизабет се събраха за бдение в Единбург, Шотландия

Във вторник вечерта ковчегът пристигна със самолет в Лондон, а след това ще пътува от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец, където ще бъде положен за четири дни, докато хиляди скърбящи поданици на кралица Елизабет ще отдадат почитта си.

► Принц Хари и Меган Маркъл посрещнаха ковчега на кралицата редом до Чарлз в Бъкингам, ето подробности за поклонението днес

„Всички ние ще споделяме уникални спомени“, каза принцеса Ан в изявлението си. „Благодаря на всеки един, който споделя чувството ни за загуба.“

Бъкингам посрещна ковчега на кралица Елизабет Втора

В понеделник служители на британския флот ще ескортират ковчега на кралицата и се очаква крал Чарлз, принцеса Ан и други членове на кралското семейство отново да последват ковчега в тиха процесия като членове на обществената линия по улиците на града.

Погребението на кралицата ще бъде предавано по телевизията и на него ще присъстват държавни глави и важни фигури от цял свят, включително президента на САЩ Джо Байдън и съпругата му, първата дама Джил Байдън.

„Беше ни напомнено колко голяма част от нейното присъствие и принос към нашата национална идентичност сме приемали за даденост“, каза Ан за ненадминатото управление на майка си през последните седем десетилетия.

Принцеса Ан е второто дете и единствена дъщеря на покойната кралица и нейния съпруг, принц Филип, херцог на Единбург, който почина през април 2021 г. на 99 години.

„Също така съм толкова благодарна за подкрепата и разбирането, предложени на моя скъп брат Чарлз, докато той приема отговорностите на Монарха“, каза Ан в заключение на изявлението си. „На майка ми, кралицата, благодаря.“

Принцеса Ан - нежността в сянка в кралското семейство

Прочетете още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти