„По стълбата тя се качи принцеса и слезе кралица“ или когато Елизабет разбира, че сяда на трона

В началото на февруари 1952 г. Елизабет не е планирала друго, освен да продължи обиколката си в Кения. Докато тя използва момента да се наслаждава на дивата природа, докато баща ѝ си почива у дома в Англия.

Всичко обаче се променя на 6 февруари, когато крал Джордж Шести умира в съня си. Това прави по-голямата му дъщеря, която тогава е 25-годишна, директен наследник на трона.

Редки снимки на Елизабет Втора преди да стане кралица

Лейди Памела Хикс, братовчедка на съпруга на Елизабет - принц Филип, и една от шаферките ѝ, става свидетел на историята по време на това съдбовно пътуване извън страната. Нейната дъщеря Индия Хикс, предприемач и основател на лайфстайл уебсайта IndiaHicks.com, споделя пред People: „Майка ми си спомняше много ясно, че когато е чула новината, е крачела нагоре-надолу заедно с Филип, придворните дами и частния секретар“.

За деня, в който Елизабет разбира за смъртта на баща си и новата си роля, Хикс разказва: „Накрая, когато кралицата се е съвзела, тя казала: „Много съжалявам, но ще се наложи да се върнем обратно в Англия“, и добавя: „Това е много показателно за кралицата, която би се извинила за нещо подобно. Всички те ѝ казали, „не ставай смешна“. Индия добавя: „Майка ми я прегърнала, но внезапно си спомнила, „това е моята кралица“, и направила дълбок поклон“.

Този момент от живота на Елизабет Втора отново събира внимание покрай хитовия сериал на Netflix „Короната“, който го представя още в началото на поредицата. Не всичко от посещението в Кения се е случило в действителност, но отдалечената колиба върху дърво, където Елизабет и Филип са настанени, е истина. Както лейди Памела споделя пред People преди няколко години за този исторически момент: „По стълбата тя се качи принцеса и слезе кралица.“

Памела си спомня вълнуващата визита в Кения заедно с кралската двойка по следния начин: „Те ловяха риба и яздеха, но кулминацията беше нощта високо при дървото, откъдето наблюдаваха. Тя носеше камерата със себе си и това беше много важно за нея. И беше изключително развълнувана от играта, която е видяла. Тя все си мислеше как ще пише на родителите си, за да разкаже всичко.“

принцеса Елизабет кралица Елизабет
Снимка: Getty

След това идва и трудният полет към вкъщи. „Когато кацнахме в Англия и видяхме Уинстън Чърчил и останалите, събрани на летището, внезапно дойде осъзнаването, че това беше краят на нейния личен живот“, казва още лейди Памела.

Кралица Елизабет Втора от началото на управлението си до днес

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти