Какво (не) знаем за наградите "Оскар" – I част

Кои ли ще са наградените този път
Снимка: Getty/Guliver
Нека отброяването на фактите започне от този момент.

"Артистът" - това е най-обсъжданата и награждавана лента в настоящия сезон на най-престижните кино отличия. Ако спечели заветната статуетка, за която има цели 10 номинации, това ще е първият ням филм с подобен приз от 1927 г. насам.

Ако спечелят обаче, героите от немия филм все пак ще трябва да проговорят... Но всеки победител - независимо дали ще отправи стойностно послание към стотиците милиони хора, които гледат церемонията със затаен дъх, или просто ще благодари на родата си - разполага точно с 45 секунди, за да го направи, иначе наградите биха се проточили до безкрай...

Нещо подобно се случва преди 10 години, през 2002-ра, когато церемонията е най-дългата в историята - цели 4 часа и 28 минути. Но за това си има уважителни причини: Уди Алън присъства за първи път - и то за да представи почетна лента за жертвите от атентатите на 11 Сепрември 2001 г. Освен това Дензъл Уошингтън става едва вторият цветнокож актьор, който грабва приза за "най-добра мъжка роля" (след легендарния Сидни Поатие през 1964-ра), а Холи Бери става първата афро-американка с "Оскар" за най-добра актриса.

През 1986 г. друга актриса също написа нова страница в историята на "Оскар"-ите, която и до този момент е без прецедент. Анджелика Хюстън стана трето поколение носител на най-високото отличие в света на киното. Само ще припомним, че дядо й е класикът Уолтър Хюстън, а неин баща е легендарният режисьор Джон Хюстън... коментарът по-нататък е излишен!

Излишен е коментарът и когато говорим за гениалната Мерил Стрийп, която е номинирана за "Оскар" цели 17 пъти - като се започне от далечната 1978-ма (за "Ловецът на елени") и се стигне до тази година (за "Желязната лейди"). Въпреки това, тя е печелила златната статуетка само 2 пъти - през 1980-та (за "Крамър срещу Крамър") и 1983-та (за "Изборът на Софи"). Определено мислим, че времето й е дошло отново!

И понеже времето е доста разтеглива величина, както някои обичат да казват: "По-добре късно, отколкото никога!" През 1990 г. талантливата и чаровна Джесика Тенди се превръща в най-възрастната актриса в историята на "Оскар"-ите, която получава приза в състезателна категория - за "най-добра актриса", а не почетна награда. Звездата е на 81, а филмът е "Да возиш мис Дейзи".

Понякога обаче тази треска за "Оскар"-ите е по-страшна и от истинска болест. През 1946 г. иконата на американското кино Джоан Крофърд заявава, че е "на легло" и си остава вкъщи, вместо да присъства на церемонията. Но по-късно става ясно, че всъщност изпитва панически страх, защото смята, че няма да спечели. Историята я опровергава - тя става "най-добра актриса" за ролята си в "Милдред Пиърс". А фотографи веднага я заснемат пред дома й, малко след като "изпълзява" от леглото с най-добрия лек, с който една холивудска дива разполага - перфектния макияж.

За други пък смехът е този, който лекува най-ефикасно - и заради това добре познатият ни комедиант Били Кристъл ще е водещ на церемонията по раздаването на наградите "Оскар" тази година - всъщност, за девети път! Надминава го само Боб Хоуп. В типичния си неподражаем стил Кристъл написа в социалните мрежи: "Защо пак ще водя "Оскар"-ите ли"? За да спрат младите дами да ме питат за името ми, когато взимам хапчетата си от аптеката..."

Ето нещо и за най-голямата звезда на вечерта - самия "Оскар" - тежи 3 килограма и 856 грама; изработен е от сплав от калай и олово и е облицован в 24-каратово злато. Направата на всяка статуетка струва около 500 долара. Но най-скъп излиза "Оскар"-ът на Вивиан Лий за незабравимото й превъплъщение в образа на Скарлет О'Хара в "Отнесени от вихъра" (1939 г.), защото Кралят на попа Майкъл Джексън го закупува повече от половин век по-късно за умопомрачителните 1.5 млн. долара.

* Очаквайте продължение

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти