Без сандали и винаги с палто: модните правила при бременност, които кралските дами трябва да спазват

Да бъдеш член на кралското семейство може да има своите предимства, но има и някои недостатъци. Те са свързани с факта, че кралските особи трябва да следват строги правила и да се съобразяват с – понякога странни – традиции.

Оказва се, че кралските модни правила често важат дори когато жените са бременни. С други думи, макар че кралските дами винаги са извор на вдъхновение, когато става дума за техния външен вид по време на бременността, те всъщност нямат избор да носят дрехите, които им осигуряват най-голям комфорт.

кейт меган принцеса даяна
Снимка: iStock

Въпреки че принцеса Даяна, Меган Маркъл и Кейт Мидълтън почти винаги са се съобразявали със старите кралски традиции, докато очакват дете, има и моменти, в които са нарушавали етикета.

Неудобни и излишни според повечето хора, ето ги някои от кралските модни правила, които жените трябва да следват дори когато са бременни.

Очаква се кралските особи да се появяват публично в подходящо облекло веднага след раждането
Една твърда кралска традиция е фотосесията след раждането пред болница „Света Мери“. Принцеса Даяна поставя началото на традицията през 80-те години, когато показва новородения принц Уилям пред фотографите. Оказва се, че новите кралски майки не могат просто да облекат удобно облекло след раждането - вместо това облеклото им за тази фотосесия обикновено се избира за тях.

принцеса Даяна
Снимка: Getty

През 2013 г., след раждането на първото дете на Кейт Мидълтън, нейният фризьор беше забелязан да отива в болницата, за да я подготви за фотосесията. Катрин носи три различни рокли на дизайнерката Джени Пакам за своите фотосесии след раждането на децата си. Меган Маркъл също позира след раждането на Арчи, но някои експерти коментират, че тази традиция е малко остаряла и не бива да се очаква от една жена да е на крак и готова за фотосесия малко след раждане.

Трябва да пазят пръстите на краката си покрити
Глезените и стъпалата на бременната жена могат да се подуят и възпалят. Повечето лекари препоръчват при възможност носенето на удобни обувки с отворени пръсти, за да могат краката да дишат. За кралските майки обаче това е табу. Рядко ще видите кралска особа да носи обувки с отворени пръсти на публично място – дори докато е бременна.

Меган Маркъл бременна
Снимка: Getty

Според Harper's Bazaar такива обувки се считат за твърде неофициални. Все пак тази забрана не е категорична и Меган Маркъл избягва традицията „без сандали“ по време на бременността си през 2019 г. Нейната свекърва, покойната принцеса Даяна, също веднъж е забелязана да нарушава правилата, избирайки бели обувки с отворени пръсти, докато е бременна и е на мач по поло.

Кралските особи трябва да крият бременността си до 12-та седмица
Повечето жени избират да пазят бременността си в тайна няколко седмици. Въпреки че много жени избират да изчакат до края на първия триместър (около 12 седмици), за кралските особи това не е опция. Всъщност кралският протокол изисква да изчакат поне толкова, преди да направят публично достояние бременността си. Тази традиция рядко е била нарушавана. Принцеса Катрин обяви третата си бременност след 8 седмици, защото има тежко сутрешно гадене и дворецът иска да изпревари таблоидите с новината.

Кейт Мидълтън бременна
Снимка: Getty

Поради строгото правило за това кога членовете на кралското семейство могат да разкриват бременността си, бременните трябва да бъдат много внимателни с тоалетите си, за да прикрият нарастващите си коремчета. Кейт често носи разсейващи щампи и широки палта, докато Меган Маркъл залага на структурирани блейзъри и добре позиционирани чанти.

Бременните кралски особи не трябва да свалят палтата си на обществени места – дори и да им е горещо
От бременните кралски особи обикновено се очаква да останат с палто по време на официално събитие. Да, обичай е кралските жени да носят връхни дрехи, дори и на закрито, докато са на официални посещения - може би сте забелязали, че повечето кралски дами се снимат с палтата си, докато посещават училища, музеи и болници.

Кейт Мидълтън бременна
Снимка: Getty

Бременните кралски особи се насърчават да носят чорапогащник, дори и да е неудобен
Според Елизабет Холмс, кралски моден експерт, това правило вероятно е било по-важно, когато кралица Елизабет II е била все още жива, тъй като тя е била особено против голите крака.

„Меган Маркъл не носеше много такива, но когато тя и кралицата се появяваха заедно, го правеше“, коментира Холмс пред Business Insider.

Меган Маркъл бременна
Снимка: Getty

„Кейт спазваше това много повече от Меган.“ Въпреки това, Катрин многократно беше забелязана да носи чорапогащник, докато беше бременна през 2018 г.. През 2019 г. Меган, макар и в напреднала бременност, също наруши правилото.

Бременните кралски особи трябва да носят обувки с ток
Токчетата са нещо като основен елемент от гардероба на една кралска дама. Очевидно това правило продължава да се прилага през всичките девет месеца от бременността. Един бърз поглед върху снимките на принцеса Даяна, принцеса Катрин и бременните визии на Меган Маркъл и може да видите много токчета.

Кейт Мидълтън бременна
Снимка: Getty

През юни 1984 г. бременната Даяна носи чифт розови токчета на мач по поло. През март 2013 г. Кейт е видяна на токчета, докато е бременна в почти шестия месец. А когато една от обувките ѝ се заклещва в шахта, това предизвиква дебат дали носенето на токчета по време на бременност всъщност е безопасно или не.

По същия начин лекарите изразяват загриженост относно неофициалното правило през 2019 г., когато Меган Маркъл носи 4-сантиметрови токчета, докато е бременна в осмия месец.

Бременните кралски особи не могат просто да се облекат изцяло в черно
Кралските особи всъщност нямат право да носят черно, освен ако не присъстват на погребение или церемония в Деня на възпоменанието. „Като цяло се смята, че черното обикновено не се носи, освен в случай на траур, въпреки че принцеса Даяна понякога го носеше за вечения събития“, обяснява Александра Месерви, основател на The English Manner пред InStyle.

Меган Маркъл бременна
Снимка: Getty

Трябва да се отбележи, че и Меган Маркъл наруши правилото през януари 2019 г., когато облече изцяло черно облекло за събитие в Лондонския университет. А когато обявява, че е бременна с първото си дете през октомври 2018 г., херцогинята също е облечена в черно от главата до петите.

„Случаите, когато [Меган] избира да носи черно, подсказват, че тя не се стреми да бъде център на внимание. Тя приема да бъде на заден план“, твърди експертът по цветовете Карън Халър пред The Sun of Meghan's choice. „Черното е нейният начин да отклони вниманието от себе си и да го насочи върху каузите, които подкрепя.“

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти