Обречена любов: Какво не знаем за трагичната връзка на принцеса Даяна и Доди Файед

Елизабет Астарджиева

Летният роман на принцеса Даяна и Доди Файед плени света в седмиците преди трагичната им смърт на 31 август 1997 г. 

Даяна, която по това време е разведена с тогавашния принц Чарлз и току-що е прекратила двугодишна връзка с хирурга Хаснат Хан, навлиза в лятото като свободна жена. Точно тогава започва романтичната им история с Доди - египетски режисьор. Двойката прекарва време заедно в южната част на Франция на яхта, собственост на бащата на Доди (Мохамед Ал Файед - милиардер и тогавашен собственик на магазин Harrods). 

„Даяна започваше нов живот. Тя твърдеше, че разперва крилата си“, казва кралският кореспондент Джуди Уейд. 

Докато Даяна и Доди продължават да прекарват времето си заедно през август 1997 г., от разходка с яхта в Средиземно море до забавления в резиденциите на Доди в Лондон, вниманието на пресата около двойката се засилва.  

Папараците са силно заинтригувани, когато Даяна и Доди пътуват до Париж на 30 август 1997 г. В ранните часове на 31 август, докато се прибират от романтична вечеря, принцеса Даяна и Доди загиват в автомобилна катастрофа, опитвайки да избягат от фотографите

От първите им срещи до опустошителната им смърт, ето пълна хронология на връзката на принцеса Даяна и Доди Файед. 

1986: Принцеса Даяна и Доди Файед се запознават на мач 

Принцеса Даяна и Доди се срещат за първи път през 1986 г. Те се запознават на мач по поло, когато отборът на Доди играе срещу този на тогавашния съпруг на Даяна.  

Същата година и Даяна, и Доди се сблъскват с проблеми в личните си взаимоотношения. Чарлз и Даяна започнат извънбрачни връзки през 1986 г. По-късно самият той потвърждава, че е започнал аферата си с Камила Паркър Боулс, а бившият майор от армията Джеймс Хюит твърди, че е имал петгодишна афера с Принцеса Даяна приблизително по същото време. Междувременно Доди се жени за модела Сузан Грегард през 1986 г., но се развежда осем месеца по-късно. 

7 април 1992 г.: Принцеса Даяна присъства на премиерата на филма ,,Хук” 

През април 1992 г. принцеса Даяна присъства на лондонската премиера на Хук (изпълнителен продуцент на филма е Доди), заедно със синовете си - принц Уилям и принц Хари. Сценаристът Джеймс В. Харт казва, че Доди е забелязал принцеса Даяна на премиерата на филма. 

„Той ѝ се възхищаваше и я почиташе отдалеч. Говореше за това каква страхотна дама е тя”,казва Харт. 

9 декември 1992 г.: Принцеса Даяна и крал Чарлз се разделят 

Премиерът Джон Мейджър обявява през декември 1992 г., че Чарлз и Даяна се разделят. Той дава официално изявление, в което се казва:

„От Бъкингамския дворец съобщават, че за съжаление принцът и принцесата на Уелс са решили да се разделят. Техни кралски височества нямат намерение да се развеждат. Това решение е постигнато по приятелски начин и двамата ще продължат да участват пълноценно във възпитанието на децата си.” 

Септември 1995: Принцеса Даяна започва тайна връзка с Хаснат Хан 

Даяна се среща със сърдечния хирург Хаснат Хан на 1 септември 1995 г. Около две седмици по-късно двамата се озовават сами в болничен асансьор и той я кани да посети леля му и чичо му с него. 

„Не вярвах, че тя ще каже „да“, но я попитах дали иска да дойде с мен“, казва Хан пред полицията след смъртта на Даяна. „Бях много изненадан, когато тя се съгласи. След това нашето приятелство се превърна във връзка.” 

28 август 1996 г.: Принцеса Даяна и крал Чарлз официално се развеждат 

След години на слухове за брачни раздори и живот поотделно, Даяна и Чарлз се развеждат през август 1996 г. Условията на развода позволяват на Даяна да остане да живее в двореца и двамата родители споделят попечителството над синовете си. 

Юли 1997 г.: Мохамед Ал Файед кани принцеса Даяна на почивка в Южна Франция 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trey Taylor (@treytaylor)

През лятото на 1997 г. бащата на Доди, Мохамед, отправя покана към Даяна и нейните синове за почивка в неговата вила в Сен Тропе и круиз с неговата яхта за 32 милиона долара. 

Приблизително по същото време Даяна и Хан прекратяват двугодишната си връзка. Твърди се, че тя е искала да се омъжи за него, но той е сложил край на отношенията им, тъй като „не е искал да се разхожда с известна жена“. 

Хан обаче казва на полицията след смъртта ѝ, че тя е сложила края. 

„Когато Даяна отиде в Сен Тропе с г-н Ал Файед, всичко беше наред между нас. След няколко дни почувствах, че нещо не е наред.“ 

Той твърди пред полицията, че в края на юли 1997 г. се среща с Даяна в двореца Кенсингтън и му казва, че нямат бъдеще заедно.  

14 юли 1997 г.: Мохамед Ал Файед кани Доди Файед да се присъедини към почивката с принцеса Даяна 

Дни след като принцеса Даяна пристига в Сен Тропе, Мохамед привиква Доди да се присъедини. По това време се съобщава, че Доди е бил в Париж с предполагаемата си годеница Кели Фишър. 

Фишър твърди, че е била откарана със самолет до Сен Тропе дни след Доди и е била качена на друга яхта, собственост на Мохамед. Тогава Доди ходел от яхта на яхта, за да прекарва време и с двете. 

31 юли 1997 г.: Принцеса Даяна и Доди Файед се завръщат

След като са прекарали време заедно на яхтата, принцеса Даяна и Доди стартират дискретен роман. Той започва да прави изненади на принцесата, като например огромна кутия с тропически плодове, стая, пълна с розови рози и часовник на Cartier. 

Когато принц Уилям и принц Хари отиват да прекарат месец август в шотландското имение на кралица Елизабет, принцеса Даяна прекарва време с Доди. 

През следващите шест дни двамата плават в Сардиния на борда на яхтата. Точно тогава са снимани да се прегръщат и целуват.  

7 август 1997 г.: Принцеса Даяна посещава апартамента на Доди Файед в Парк Лейн 

След като се завръщат от Сардиния, принцеса Даяна прекарва време с Доди в пищния му апартамент на в Лондон. Даяна е забелязана да слиза от лимузина, облечена в прилепнала синя рокля. Тя остава в апартамента на Доди до около 1 часа сутринта, преди да отлети за Босна на следващия ден, за да проведе кампания срещу противопехотните мини. 

15 август 1997 г.: Кели Фишър съди Доди Файед за нарушаване на договора 

Дни след като изтичат снимки на Доди и Даяна, Фишър наема адвокат и съди Доди за нарушаване на договор. В делото тя твърди, че е трябвало да се омъжи за Доди на 9 август 1997 г. и че той е нарушил брачното им споразумение заради принцеса Даяна. 

В делото Фишър твърди, че Доди ѝ е предложил 500 000 долара, за да изостави кариерата си на модел и да прекарва повече време с него. Той обаче платил само 60 000 долара. По време на делото се опитват да възстановят останалите 440 000 долара, които са ѝ обещани. 

Представител на семейство Файед обаче твърди, че Доди и Фишър никога не са били сгодени, според The Irish Times. 

23 август 1997 г.: Принцеса Даяна и Доди Файед отново на почивка с яхта 

Принцеса Даяна и Доди се завръщат в южната част на Франция на 23 август 1997 г. и двойката прекарва следващата седмица на борда на яхтата. Тяхната връзка е постоянно в пресата и папараци се въртят около Даяна и Доди докато са на почивка

30 август 1997 г.: Принцеса Даяна и Доди Файед летят за Париж 

След средиземноморската си разходка принцеса Даяна и Доди отлитат за Париж с частния самолет на семейство Файед. Оттам двойката се отправя към хотел Ritz Paris, който по това време е собственост на бащата на Доди.  

Доди и Даяна първоначално имат резервации за вечеря в парижкия ресторант Chez Benoit, но след като научават, че фотографи и преса чакат пред ресторанта, вечерят в ресторант L'Espadon около 22:30 тази вечер. 

„Изглеждаха като двама влюбени тийнейджъри“, казва по-късно служител на хотела. 

31 август 1997 г.: Принцеса Даяна и Доди Файед загиват в автомобилна катастрофа 

Около 00:15 на 31 август 1997 г. принцеса Даяна и Доди се отправят към апартамента на Доди в Париж. Двойката седи на задните седалка на черен мерцедес. 

Колата се движи с висока скорост в опит да избягат от папараците, които ги следят. Тогава се случва трагедията. В тунел автомобилът, превозващ Доди и Даяна, се блъска челно в бетонна колона. 

Доди, който по това време е на 42 години, и Пол умират на място. Принцеса Даяна, която е получава тежки наранявания при катастрофата, е транспортирана до болница, където получава сърдечен арест и е обявена за мъртва около 3 часа сутринта. Тогава тя е на 36 години. 

6 септември 1997 г.: Погребението на принцеса Даяна се провежда 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HISTORY (@history)

Погребението на принцеса Даяна се провежда в Уестминстърското абатство на 6 септември 1997 г. Хиляди хора се нареждат по улиците и наблюдават как нейният бивш съпруг крал Чарлз и двамата ѝ синове, принц Уилям и принц Хари, маршируват тържествено след ковчега.  

Братът на принцеса Даяна, Чарлз Спенсър, произнася сърцераздирателна реч на нейното погребение. В него той осъжда папараците и таблоидната преса за отношението им към покойната му сестра. 

Бог взе душите им, за да живеят заедно в Рая“, казва бащата на Доди Мохамед по това време. 

12 февруари 1998 г.: Мохамед Ал Файед твърди, че смъртта на принцеса Даяна и Доди Файед не е случайна

През февруари 1998 г. Мохамед дава интервю за The Mirror и прави няколко експлозивни твърдения за покойния си син Доди и принцеса Даяна. 

„Вярвам на 99,9%, че това не е инцидент. Тази кола не е катастрофирала случайно. Има заговор. Няма да се успокоя, докато не разбера какво точно се е случило“. 

Април 2008 г.: Официалното разследване на смъртта на принцеса Даяна и Доди Файед приключва 

През април 2008 г. (повече от 10 години след трагичната смърт на принцеса Даяна и Доди) официално следователско разследване, проведено в продължение на шест месеца, постановява, че смъртта им е резултат от небрежно шофиране. 

Вижте още за живота на лейди Даяна в нашата галерия:

Животът на принцеса Даяна в снимки

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти