Разговорът, след който Даяна не проговаря на майка си, и болезнените им отношения

Самотата, която принцеса Даяна изпитва като дете, е провокирана до голяма степен от отсъствието на майка ѝ Франсис Шанд Кид. Разривът в отношенията им се задълбочава и през зрелия живот на покойната кралска особа, която остава без подкрепата на Франсис в трудните моменти от живота си.

Шанд Кид се жени за граф Спенсър, когато тя е само на 18 години. Двамата разменят обети в Уестминстърското абатство през 1954 г. и се развеждат 15 години по-късно. Според репортаж на BBC дори кралица Елизабет Втора присъства на церемонията, а сватбата е наричана „социалното събитие на 1954 г.“

Майката на принцеса Даяна - Франсис Шанд Кид

Година след сватбата си двойката посрещна първото си дете, дъщеря на име Елизабет Сара Лавиния. Две години по-късно се появява и второто им момиче, Синтия Джейн. Третото им дете е син на име Джон, който се ражда през 1960 г. Според информация, публикувана в The ​​Mirror, той умира часове след раждането си.

Въпреки че Спенсър се надява на друго момче, на следващата година се ражда Даяна Франсис. През 1964 г. двойката приветства най-малкото си дете – Чарлз Едуард Морис, който в крайна сметка наследява титлата граф Спенсър.

Спенсър работи като кралски конник както за крал Джордж VI, така и за младата кралица Елизабет, и наема дом в имението на кралицата в Сандрингам, когато децата му са малки. По това време семейство живее в Парк Хаус, където Даяна е родена през 1961 г.

Животът на принцеса Даяна в снимки

В средата на 70-те години семейство Спенсър напуска този дом и се премества в имението Алторп, домът на семейството на Спенсър, разположен в Нортхемптъншир, Англия. Смята се, че Даяна харесва името и е погребана там след смъртта си през 1997 г. В момента имението е собственост на брата на Даяна, Чарлз.

Според него раздялата на родителите им през 1969 г. слага начало на нестабилната връзка между Даяна и Франсис Шанд Кид. Спенсър казва, че баща им, Джон Спенсър, 8-ият граф на Спенсър, е бил „тих и постоянен източник на любов“, но майка им „не е била създадена за майчинство“.

„Не е по нейна вина, тя не можеше да го направи. Беше влюбена в друг, наистина влюбена“, споделя той пред The ​​Sunday Times през 2020 г.

Когато обаче Франсис се изнася от семейния дом заради наследникът на бизнес с тапети Питър Шанд Кид, тя обещава на 5-годишната тогава Даяна, че ще се върне да я види.

„Даяна я чакаше на прага, но тя никога не дойде“, спомня си Чарлз Спенсър.

В годините след раздялата на Даяна с принц Чарлз отношенията между майка и дъщеря се влошават допълнително. Смята се, че връзките на принцесата с различни мъже не се харесват на майка ѝ.

След като бракът ѝ с Чарлз приключва, Даяна е свързвана с редица мъже, включително сърдечния хирург Хаснат Кан, бизнесмена Гулу Лалвани и Доди Ел Файед, син на египетския милиардер Мохамед Ел Файед. Но един от тях предизвиква по-драматична реакция у Франсис.

Мъжете, с които принцеса Даяна е романтично свързвана през годините

Пред The ​​Mirror бившият иконом на Даяна, Пол Бъръл, описва момента, в който разплаканата Даяна получава обидно телефонно обаждане от майка си.

„Чух нейния зов: „Пол, ела бързо“, разказва бившият служител на кралското семейство пред изданието. „Тя ми махна с ръка. Аз се присъединих към нея на пода с кръстосани крака и се притиснах близо. Опрях ухото си възможно най-близо до телефона и слушах разговора – макар и еднопосочен“, спомня си още Бъръл.

„Това беше обидният глас на г-жа Франсис Шанд Кид. Това, което чух, беше порой от обиди, псувни и раздразнителни намеци към принцесата и към мъжката компания, която тя имаше.“

Икономът отбелязва още: „Това беше пълна с омраза лична атака срещу мъжете и техните религиозни вярвания.“ По-късно в документален филм Бъръл сподели точните думи, които майката на Даяна изрича по телефона: „Каза, че не е нищо друго освен проститутка - това е, което съм възпитала проститутка.“

Той добавя, че Даяна тогава му казва: „Пол, никога повече няма да говоря с майка си, докато съм жива.“

Само месеци преди внезапната смърт на Даяна, Франсис дава рядко интервю за списание HELLO. Обсъждайки развода на Даяна и нейната битка с булимията, Франсис заявява, че е „напълно чудесно“, че Даяна е загубила титлата си Нейно кралско височество – нещо, което шокира Даяна.

Според Бърел принцесата никога повече не е разговаряла с майка си. Франсис умира на 68-годишна възраст през 2004 г. заради болест на Паркинсон и рак на мозъка.

Франсис Шанд Кид майка Даяна
Снимка: Getty

10 факта за живота на принцеса Даяна, които не сте чували

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти