Неразделни в живота и безсмъртни в изкуството: Густав Климт и Емили Фльоге

Много платонични и романтични връзки са оказали огромно влияние върху образците в изкуството. Такава е и тази на Густав Климт, майстора художник на движението Виенски сецесион, и Емили Фльоге, негова муза, довереница и спътник през целия му живот.

Тяхната история, пропита със страст, креативност и артистично сътрудничество, предлага поглед към свят, в който любовта надхвърля границите на живота и вдъхновява вечни шедьоври.

Густав Климт
Снимка: iStock
 Сградата Салон Сецесион във Виена, построена през 1897 г.

И докато подробностите за връзката им остават забулени в мистерия, дълбокото въздействие на тяхната любов върху живота и работата на Климт е неоспоримо.

В края на януари стана ясно, че смятан за изгубен шедьовър на Густав Климт е бил открит наскоро и предстои да се продаде на търг. Днес платното струва над 54 милиона долара. Представлява портрет на госпожица Лизер, рисуван през 1917 г., който можете да видите във видеото от "Събуди се".

Картината някога е принадлежала на еврейско семейство в Австрия и за последно е видяна през 1925 г., след което следите ѝ се губят.

„Никога не съм рисувал автопортрет. Аз се интересувам по-малко от себе си като обект за рисуване, отколкото от другите хора, преди всичко от жените. Няма нищо специално у мен. Аз съм художник, който рисува ден след ден, от сутрин до вечер... Който иска да знае нещо за мен, трябва внимателно да разгледа картините ми.“

Густав Климт и Емили Фльоге са неразделни години наред. Въпреки че така и не е доказано, че между тях двамата е имало романтични отношения, историята на тяхната (може би) платонична връзка продължава 27 години, до смъртта на художника.

Днес Густав Климт e емблематичен творец, чиито творби разпознаваме веднага и виждаме навсякъде. За съвременниците си австриецът е бил още известен женкар. Той никога не се е женил, но се смята, че е станал баща на най-малко 14 деца, от които е признал едва 4. Живее с майка си до нейната смърт, която настъпва само три години преди неговата.

Изключително страсен и сексуално активен, макар че никога не се жени, се говори, че Густав е спал с всяка жена, която рисувал.

Въпреки многобройните връзки с моделите си, той твърди, че любовта на живота му е най-малката сестра на снаха му, модната дизайнерка Емили Фльоге. Тя е и предполагаемата муза на шедьовъра на Климт "Целувката".

И така, коя е Емили Фльоге и каква е нейната роля в живота на твореца?

Емили Фльоге е член на кръговете на виенската бохема и успешна бизнесдама. Заедно със сестра си управлява моден салон за висша мода, наречен Schwestern Flöge ("Сестрите Фльоге"). Емили има по-бунтарски вкус към модата, който конвенционалното общество не съумява да разбере по това време.

През 1891 г. Хелене, по-голямата сестра на Емили, се жени за Ернст Климт, брата на Густав Климт. Когато Ернст умира през декември 1892 г., Густав става настойник на Хелене. По това време Емили е на 18 години и Густав става чест гост в дома на родителите ѝ, прекарвайки лятото със семейство Фльоге на езерото Атерзее.

Салонът „Сестрите Фльоге“ се превръща гореща модна точка за виенското общество. Със своя интериор, проектиран от Йозеф Хофман и Коломан Мозер, той бързо става успешен бранд с богати клиенти, които се вълнуват от модерното във всичките му форми.

Много от клиентките му, като Соня Книпс, Хермине Галия и Евгения Примавеси, са били също покровителки на художника Густав Климт.

Като муза на Климт, Емили Фльоге изиграва ключова роля в оформянето на неговата артистична визия. Нейният поразителен външен вид и отличително чувство за стил често служат като вдъхновение за емблематичните портрети на Климт. Те излъчват чувственост, елегантност и дълбоко преклонение пред женствената форма.

Отвъд артистичното си сътрудничество Климт и Фльоге споделят дълбока емоционална връзка,изградена от взаимно уважение, интелектуално любопитство и споделена любов към красотата във всичките ѝ форми.

След 1891 г. Климт започва да изобразява Емили в много от творбите си. Някои историци на изкуството дори вярват, че неговата най-известна картина „Целувката“ (1907–08) показва именно художника и Фльоге в любовен момент.

Климт рисува портрет на Емили, когато тя е на 28 години. Роклята ѝ е типичен пример за артистичното свободно облекло, радикална алтернатива на ограниченията и корсетите на тогавашните тоалети .

Изглежда, че всичко между Густав Климт и Емили Фльоге може да е започнало като увлечение, но е узряло в е интелектуално и емоционално интимна, а не само физическа връзка.

Въпреки това Густав Климт и Емили Флоге никога не заживяват заедно. Тяхната връзка се отличава с усещане за свобода и автономност и е необременена от обществени конвенции или очаквания. Докато Климт остава известен с любовните си авантюри, неговата трайна привързаност към Емили е очевидна в нежната интимност и емоционалната дълбочина на неговите портрети.

Климт умира от инсулт на 11 януари 1918 г. Съобщава се, че последните му думи са били „Вземете Емили“. Тя наследява половината от имението на Климт, а другата половина остава за семейството на художника.

След смъртта на Климт, салонът на сестрите Фльоге продължава да работи до 1938 г., когато затваря след анексирането на Австрия към Германския райх на 13 март 1938 г.

Емили никога не се омъжва. Тя умира през 1952 г. За съжаление, в последните дни на Втората световна война къщата ѝ е опожарена, което унищожава не само колекцията ѝ от дрехи, но и ценни предмети от имението на Густав Климт.

Днес споменът за обичта на Густав Климт и Емили Фльоге продължава да живее във вечната красота на произведенията на художника. В крайна сметка историята им напомня, че истинската любов не познава граници и че най-дълбоките връзки често са тези, които не подлежат на обяснение и дефиниции.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Още любовни истории: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти