Хъмфри Богарт и Лорън Бекол: Edna безсмъртна любов, която се ражда от скандална афера

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

Тя е момиче от Бронкс, а той израства в престижните квартали на Ню Йорк.

Тя е американска актриса и модел, известна със своя характерен глас и приковаваща красота. Американският филмов институт я поставя на 20-то място в класацията на най-големите женски образи на класическото холивудско кино.

► Красивата любовна история на цар Борис ІІІ и прелестната Йоанна Савойска

Американският филмов институт го нарича най-великия актьор на всички времена. Една от ролите, с които остава в историята на киното, е ролята му в „Казабланка“ през 1942 г.  След следващите изиграни персонажи започва да му се носи славата на романтичен циник. 

Двамата участват в най-великите ноари*, които светът някога е виждал. Романсът им продължава от май до декември и остава в историята като един от най-бляскавите бракове на всички времена.

*Термин, който се използва за обозначаване на холивудските криминални драми от средата на миналия век.

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

Лорън Бекол не крие симпатиите си към Хъмфри Богарт още когато го вижда за първи път във филма "Казабланка". Признава, че го е помислила за много секси. Приятелката ѝ, с която е заедно в кино салона, заявява, че е луда. 

Актрисата е 19-годишен модел, когато получава първата си главна роля във филм. Годината е 1944-та, а мястото е снимачната площадка на "To Have and Have Not". Там среща за първи път на живо Хъмфри, когато той е на 45-годишна възраст и по това време е женен за третата си съпруга - Майо Мето. Този факт и голямата възрастова разлика не са пречка за неконтролируемото физическо привличане, което мигновено се заражда между двамата.

Първото ѝ впечатление за него е, че той е сърдечен, учтив и добронамерен мъж. А той от своя страна започва непрекъснато да се шегува с нея, за да я предразположи пред камерите. Така професионалните им взаимоотношения бързо прерастват в приятелски флирт. 

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

Една вечер Хъмфри отива в нейната съблекалня, за да ѝ пожелае лека нощ. Тя разресва косата си, а той стои зад нея. Години по-късно самата Лорън разказва за случилото се тогава:

Изведнъж той се наведе, постави ръка под брадичката ми и ме целуна. Беше импулсивно. Той беше срамежлив, не се държеше като хищник. Извади стара кутийка кибрит от джоба си и ме помоли да напиша върху него телефонния ми номер. Направих го. Не знам защо, може би просто защото това беше част от играта ни.

Той винаги внимаваше да не навлиза в личното пространство, никога не си е позволявал да прелъстява жени на работното си място. Просто не беше такъв мъж, а освен това беше женен за агресивна жена, която има проблеми с алкохола и е диагностицирана с шизофрения. Жена, която би те ударила с пепелник, лампа, каквото и да е, когато реши.

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

Когато режисьорът на филма научава за аферата, се опитва да разубеди Бекъл с довода, че Богар ще я изостави веднага след края на снимките. Дори я заплашва, че, ако поиска, може унищожи актьорската ѝ кариера. На Хъмфри пък казва, че просто може да я заведе в някоя дискретна хотелска стая, да изконсумира краткотрайното привличане и да приключи с всичко. Забравя обаче, че това въобще не е в стила на Боги. 

► Трагичната любовна история, която промени съдбата на Мерил Стрийп

Майката на Лорън също се опитва да се намеси, защото не вижда подходящ съпруг в образа семейния и по-възрастен с 25 години от дъщеря ѝ актьор, който според слуховете има проблем с алкохола. 

Разбира се, нито един от тези опити не успява да сложи край на тази любов. Отношенията им се задълбочават с висока скорост. Премиерата на филма се състои на 20 януари 1945-та, а Богарт се развежда непосредствено след това. 

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

Венчаят се на 21-ви май същата година в Охайо, в дома на писателя, носителя на награда "Пулицър", Луис Бромфийлд.

Впоследствие отношенията им са опетнени от взаимни изневери - Хъмфри със своята дългогодишна фризьорка, а Лорън с Франк Синатра. Въпреки всичко те продължават да се грижат един за друг и да се подкрепят. Нещо повече, Боги признава, че единственият му щастлив брак е този с Лорън, с която имат две деца и остават заедно до последния му дъх. 

► Невероятната любовна история на Марин от Оряхово и Сун от Китай

В средата на 50-те години той се разболява от рак на гърлото. Умира на 57-годишна възраст и тежи само 36 килограма. Погребан е в мемориалния парк в Глендейл. На гроба му е изписана фраза от първия му филм с Лорън Бакол:

„Ако имаш нужда от нещо, свирни“ (If you want anything, just whistle).

хъмфро богарт лорън бекол
Снимка: Getty

След смъртта на Хъмфри Богарт актрисата има връзка с Франк Синатра и 8-годишен брак с актьора Джейсън Робардс, от когото има син Сам, също актьор. Признава, че Боги остава в сърцето ѝ през целия ѝ живот. В мемоарите си се обръща към него с думите:

Никой никога няма да успее да напише любовна история като нашата. 

Лорън Бекол напуска този свят на 89-годишна възраст през 2014-та година. Погребана е в Глендейл, Калифорния - същото място, където се намира и надгробната плоча на Богарт.

Голямото сърце на Елизабет Тейлър: Ричард Бъртън и другите шестима, които нарича свои съпрузи

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти