Трогателната история на Матилда, за която ужасните родители от филма се превръщат в истинско семейство в живота

Матилда Дани Де Вито Мара Уилсън
Снимка: Getty

През 1988 г. британският писател Роалд Дал публикува книгата „Матилда“. Романът разказва историята на брилянтно младо момиче, чието семейство я малтретира и пренебрегва. След като издържа години на това насилие, Матилда започва да си прави шеги със семейството си. В крайна сметка тя осъзнава, че всъщност има необясними магически сили.

Децата и родителите от цял свят се влюбиха в историята за Матилда – тя ни показа, че можем да променим собствения си живот и живота на другите, без значение колко млади или стари сме.

Матилда Дани Де Вито Мара Уилсън
Снимка: Getty

През 1996 г. Дани Де Вито адаптира книгата в игрален филм с участието на 9-годишната Мара Уилсън в ролята на Матилда. Мара, която преди това участва и в „Мисис Даутфайър“ и „Чудо на 34-та улица“, се превръща в огромна звезда. Години наред хората виждаха лицето ѝ и винаги я мислеха за Матилда.

Но личният живот на Мара далеч не е идеален. Точно след заснемането на „Матилда“ майка ѝ губи битката с рака.

Като дете Мара винаги е обичала книгите, а майка ѝ е човекът, който ѝ е прочел „Матилда“, преди да се появи предложението за филма. Майката на Мара я насърчава да приеме ролята, защото смята, че Матилда е невероятно силен персонаж.

Матилда Дани Де Вито Мара Уилсън
Снимка: Getty

Когато Дани Де Вито ѝ предлага да участва във филма, Мара едва ли е предполагала колко важен човек ще бъде той в живота ѝ занапред. Той и тогавашната му съпруга Рея Пърлман често канят Мара на партита и събития край басейна, а актрисата си спомня, че винаги се е забавлявала страхотно, докато е работила с такива опитни актьори. Дани и Рея са и двойка на екрана във филма, влизайки в ролите на ужасните родители на Матилда, които постоянно я тормозят и подценяват.

На 10 март 1995 г., по време на снимките на „Матилда“, майката на Мара – Сузи, е диагностицирана с рак на гърдата. Дани и Рея веднага решават да помогнат и предлагат да гледат Мара всеки път, когато родителите ѝ трябва да отидат в болницата.

След като снимките приключват, състоянието на Сузи се влошава. Тя умира на 26 април 1996 г. Мара и останалата част от семейството ѝ са съсипани, както разказва самата актриса след години в мемоарите си „Къде съм сега?“.

Книгата, която е посветена на майка ѝ, описва приятелството между Сузи и Дани, за което Мара ще бъде вечно благодарна. Тъй като Сузи напуска този свят преди да приключи постпродукцията, тя така и не успява да види завършения филм с участието на дъщеря си.

Или поне така си мисли Мара.

Тя винаги е била много тъжна и разстроена, че майка ѝ, която толкова е обичала историята за Матилда, никога няма да види филма, но това всъщност не е напълно вярно.

Матилда Дани Де Вито Мара Уилсън
Снимка: Getty

Години след като Сузи умира, Дани признава на Мара, че всъщност я е посетил в болницата с почти завършения филм и ѝ е позволил да го гледа. Този малък жест дава спокойствие и утеха на Мара, че майка ѝ все пак е видяла проекта, с който толкова се е гордяла.

Въпреки че Дани Де Вито играе ужасен баща в „Матилда“, той доказва, че всъщност е невероятно сърдечен човек, който се превръща в истинско семейство за малката Мара Уилсън в един от най-трудните моменти в живота ѝ.

Матилда Дани Де Вито Мара Уилсън
Снимка: Getty

Още за четене:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти