Осите – нова надежда за лечение на рак

Осите – нова надежда за лечение на рак
Снимка: Thinkstock

Отровата на вид оса, живееща в Бразилия, може да бъде използвана като оръжие за борба с рака, смятат учени.

Според лабораторни изследвания токсинът MP1, който се намира в жилото на осите, убива ракови клетки, без да вреди на здравите в човешкото тяло. Учените от Университета в Бразилия са установили, че експерименталното лечение се свързва с туморни клетки и кара от тях да изтичат жизненоважни молекули, пише Би Би Си.

Според екипа на професор Жуао Ругиеро Нето MP1 взаимодейства с мастните молекули, които обикновено се намират по повърхността на раковите клетки, създавайки дупки, през които молекули, важни за съществуването на клетките, изтичат навън.

В същото време обаче при здравите клетки подобни мастни молекули се намират вътре в тях, което не им позволява да бъдат засегнати от лечението.

Осите Polybia paulista са агресивен вид, разпространен в югоизточна Бразилия.

Въпреки успехите на лечението обаче, то все още е в начален стадий и са необходими още изследвания, преди да е напълно безопасно за прилагане върху хора.

Това би могло да бъде използвано в развитието на нови комбинирани терапии, където едновременно се използват няколко лекарства, за да се повлияе на рака, като се атакуват по едно и също време различни части на раковата клетка“, казва д-р Пол Беалс от университета в Лийдс, който също е участвал в изследването.

Според него лечения на рак, които атакуват липидния състав на клетъчната мембрана, ще бъдат напълно нов клас противоракови лекарства.

Прочетете още:

Ракът на гърдата: факти срещу митове
Шанс срещу меланома
Спорт срещу рак на гърдата
Превенция срещу рак на кожата
Яденето на повече наденички и бекон увеличава риска от рак на панкреаса
Колко голяма е вредата от солариума?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти