Колко голяма е вредата от солариума?

Колко голяма е вредата от солариума?
Снимка: Thinkstock

Солариумите, които вече бяха обвинени, че улесняват появата на меланома - сериозен злокачествен рак на кожата, увеличават риска и от по-леката форма на кожен карцином, особено сред младите хора, според ново проучване, публикувано в сряда.

Най-често срещаният рак при хората - кожният карцином, който се отразява на външния слой на кожата, като цяло е с добра прогноза за лечение, но неговият характер и рецидивите му все пак са проблем на общественото здраве.

Честотата му непрекъснато се увеличава поради по-голямата продължителност на живота и навиците, особено многократното излагане на слънце.

Американски учени прегледали резултатите от поредица от проучвания, проведени от 1977 г. насам на 80 000 души от шест страни и открили връзка между солариумите и два вида кожни карциноми.

Рискът се увеличава с 29% за базално-клетъчния карцином, най-често бенки, и се развива в местен и с 67% за плоскоклетъчния карцином, който може да се превърне в инвазивен и да даде метастази.

Според изследователите от университета на Сан Франциско, излагането на ултравиолетови лъчи преди навършване на 25-годишна възраст, представлява най-голям риск.

Само в САЩ солариумите могат да са причина за около 170 хиляди нови случая на кожен рак годишно.

В изследване, публикувано през юли миналата година, бе направено заключението, че 5,4% от новите случаи на меланом, диагностицирани всяка година в Западна Европа, биха могли да бъдат свързани с използването на соларни кабини, особено сред младите хора.

Последното проучване "осигурява допълнително убедителни доказателства, че излагането на изкуствена ултравиолетова светлина играе роля в трите основни вида рак на кожата", съобщават от своя страна две австралийски изследователки в редакционната статия, придружаваща проучването.

 

"Европейският съюз трябва да последват примера на САЩ и да се въведе данък върху солариумите", убеден е Уилям Саймън, изследовател от Северозападния университет в Чикаго.

Ултравиолетовите кабини бяха класифицирани през 2009 г. от Световната здравна организация като "канцерогенни".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти