Преяждане в моменти на напрежение

Преяждане в моменти на напрежение
Снимка: netinfo

Постоянното ядене в моменти на напрежение е често срещано явление. В действителност, когато наблюдаваме кърмачетата си даваме сметка, че храната освен засищаща, има и много други функции - социализираща, познавателна, успокоителна...

Много от нас прибягват несъзнателно към последната през целия си живот. За да се справите с проблема, е достатъчно да осъзнаете, че на определен сигнал, който ви дава организмът, е за предпочитане да дадете съзнателно адекватния отговор, като например: 

- глад - хранене
- жажда - пиене
- скука - интелектуално или физическо занимание
- стрес, гняв, фрустрация - упражнения или други средства за релаксация, като спорт, масаж, арт терапия...

Ако системно даваме неадекватни отговори на сигналите на организма, се стига до появата на заболявания, затлъстяване, високо кръвно налягане, язва, някои ракови заболявания и др.

Един от съветите, който диетолозите дават, е да се прибягва до автоанализа всеки път щом посегнете към храна извън основните хранения. Ако чувството, което ви подтиква към ядене е глад, то не се притеснявайте да хапнете, но ако е сигналът е друг, то отговорете му адекватно. 

Друг, може би още по-важен съвет е да се храните три пъти дневно, балансирано и достатъчно. По този начин ще избегнете да прибягвате до хапване на сладки неща извън основните хранения. В действителност сладкото предизвиква повишаване на гликемията, висока секреция на инсулин и ответно рязко спадане на гликемията, свързано с нов глад за сладко.

Така сте в плен на постоянните вариации на нивото на кръвната ви захар, което не само ви кара да ядете постоянно, но и допринася още повече за състоянието на стрес.

Спортувайте редовно и умерено. Редовната физическа активност намалява адреналиновия ефект веднага след спорта, но и в следващите 48 часа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти