Цветът на България за 2016 – изцеляващ, изтънчен, закрилящ

Цветът на България за 2016 – изцеляващ, изтънчен, закрилящ
Снимка: Thinkstock

Всички чухме и разбрахме, че цветовете за 2016-а са розов кварц и серенити (бебешко синьо).

По-интересното обаче е, че България си има свой специален цвят за тази година. Той бе обявен от асоциацията на интериорните дизайнери и „Оргахим“.

Избирането на цвета се е случило след гласуване в два етапа, в което са взели участие близо 400 интериорни дизайнери, продуктови мениджъри и специалисти по колористика.

И така, стигаме до голямата новина – според професионалистите цветът на 2016 г. е „Нептун“ или, казано иначе, тюркоазено синьо.

Вдъхновен от водата и морето, в много култури този цвят е смятан за защитен талисман, цвят на състраданието и изцелението, цвят на вярата и истината.

Тюркоазът е цвят, на който повечето хора реагират позитивно.

Еднакво привлекателен е и за мъже и за жени, лесно се транспонира както в модата, така и в интериора.

Комбинира се чудесно с всички останали цветове от спектъра, тъй като има както топли, така и студени нюанси. Любим е на много хора, защото едновременно успокоява и зарежда с енергия.

Специалистите го препоръчват като цвят, който предразполага към разговори, подобрява концентрацията и създава настроение.

Цветът е средство, а този нюанс – средство за постигане на дълбочина и пространство“, коментира относно Цвят на годината професор Андрей Даниел, преподавател в Художествената Академия.

„Тюркоазът добавя плисък на вълнение на неутралните и кафяви тонове, допълва перфектно червените и розовите, създава класически морски облик с дълбоки сини нюанси и оживява всички жълто-зелени“, добави специалиста по цветознание д-р инж. Мирослава Петрова.

Колористите посочват, че цветът може да присъства под различна форма в декора на дома.

Интериорните дизайнери смятат, че е подходящ за спалнята и хола, но практиката показва, че най-често е предпочитан за банята заради морските асоциации, които поражда.

За кухнята се използва по-рядко, но и там стои също толкова свежо и оригинално. Посочва се като особено подходящ за офиси и кабинети.

Научете как точно цветовете влияят на емоциите, че дори и здравето ни, в галерията ни ТУК!

Прочетете още:

Как да се гримираме в цвета на 2016-а

Обявиха цветовете на 2016

Пътуването във времето - възможно

Да се заредим с енергия от собствения си дом

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти