Кои са отличниците на София Филм Фест

Грузинският режисьор Леван Когуашвили получава наградата от фестивалния директор Стефан Китанов
Снимка: СФФ

Голямата награда в международния конкурс за първи или втори игрален филм на XVIII-тия Международен фестивал "София Филм Фест" спечели грузинският "Срещи на сляпо" с режисьор Леван Когуашвили. Това е историята на оплешивяващ 40-годишен ерген, който си търси "другарка в живота".

Председател на журито беше руският продуцент Александър Роднянски, а членове – кинематографисти от Франция, Германия, Турция и България.

Наградата "Сименс" за документален филм беше присъдена на "Акт на убийство" (Дания-Норвегия-Великобритания-Финландия) на Джошуа Опенхаймър. Филмът е носител на редица други престижни награди и номинации в цял свят.

За най-добър балкански филм беше обявена турско-немската продукция "Йозгат Блус" (Турция-Германия) на режисьора Махмут Фазъл Джошкун.

Наградата JAMESON за български късометражен филм е присъдена на 10-минутния "Казабланка" – единствен опит в киното на починалия неотдавна художник Кольо Карамфилов.

Публиката избра за свой фаворит документалния български филм "Последните черноморски пирати" на режисьора Светослав Стоянов. Той разказва историята на капитан Иван-Джака и неговите търсачи на съкровища в залива на Карадере.

В XVIII-тия фестивал, чийто прожекции продължават в София, Бургас и Пловдив до края на месеца, са включени общо 212 филма от 54 държави. Над 300 бяха гостите от чужбина - режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и кино експерти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти