Отново пиша за Нея

Калин Вельов
Снимка: Личен архив

Калин Вельов

Зимата ми беше дошла музата да напиша някоя добра дума за българската ни природа. Даже нещата едва ли не наклониха към духовното в моя анализ на милостивото време, което родината ни винаги е предоставяла (имаме малки изключения – да ме извинят хората живеещи по Дунава с екстремни температури и влажност... и тези от Кнежа smiley)

Снощи гледах за пореден път Discovery и NG Wild Life и отново се размислих за това. Напоследък в целия предизборен трясък избягвам да гледам българска телевизия и акцентирам вечер за малко на природните канали. Всъщност, винаги са ми харесвали и по някога съм им отделял с часове на ден.

Навремето ни трябваше много въображение и четене на книги, за да се пренесеш в Амазония, например. А днес предаванията които гледаме по огромни телевизори, в които  може едва ли не да влезем, са снимани с камери колкото кaрфици, заложени в мравуняци. Играят дори актьори, съдействат полицаи, болници, военни и кой ли още не!

Можеш наистина да научиш невероятни неща, да обогатиш познанията си и да отидеш на места на които или никога или не скоро ще отидеш smiley

И всичко това поднесено почти като игрален филм, но с герой животинки...

Та, снощи отново ме споходиха мисли, пренасяйки се за малко в Австралия и после в Амазония smiley Сетих се за моето детство и сега за детството на моето дете. Сигурен съм, че някои от вас са си мисли за това, което ще прочетете, но не сте го подреждали в главата си толкова систематично и амбициозно! smiley

Аз като любител на природата винаги съм прекарвал максимално време на открито – палатки, каравани, сърф, колела, планина... зима, лято. 

И чак сега се замислям какви късметлии сме отново, че природата ни е толкова мека. Да, не получаваме този адреналин от опасностите, които дебнат, но можем да се отдадем със смейството си на удоволствията изцяло!

Представете си само че карате сърф в бургаския залив и през цялото време си мислите как може някоя акула да ви нападне! Или сте пуснали децата да си играят на плажа в плитките води пред вас, но може всеки момент смъртоностна медуза да ги ужили...

Ами, вчера показаха как в Амазония единия от екипа, докато си плуваше в реката с каяка, го изяде крокодил! Нападна го, обърна лодката и изчезна с него под водата за секунди.  Хора, можеше това да се случва в Искъра!!  Или да има пирани в Тунджа!  smiley 

Хем сега ми е смешно и го избивам на хумор, хем не беше никак смешно да го гледам снощи!

Даваха скоро филма за горите в Русия. Ами, ние тук дори нямаме вече много вълци, камо ли диви котки като рис. Освен ядосана мечка, затова че сме се намърдали в боровинковия ѝ храст, няма какво друго да ни нападне. И то трябва да отидем наистина на подходящо място в подходящо време, за да ни се получи срещата. 

Ами, ако постоянно трябваше да внимаваме в гората да не ни нападне тигър, ягуар, горила, слон и какво ли още не. Да не говорим, че в някои азиатски села дивите котки направо крадат деца от къщи в селото.

Най-отровната змия тук е пепелянката. Доколкото съм запознат, се среща в някои места само, когато е топло и т.н. Има специфични условия, при които можеш да я видиш. Аз за 40 години живот не съм виждал на свобода нито пепелянка, нито мечка, нито вълк! Не може да се каже, че живея в гората, но не съм се лишавал от подходящи ситуации, и пак не ми се е случило.

Ами паяците! Не знаеш кога ще се мушне някой в леглото на детето и като се събуди след час сън не разбираш от къде ти е дошло... А ако не живееш на близо до болница, става страшно.

Ако имахме природа като австралийската, тук щеше да е лудница от вайпъри, крокодили, паяци, акули и отровни медузи, скатове и не знам още какво smiley Трябваше да ходим на излет с торби спринцовки, ножове мачете, 10 литра вода на ден, 4 резервни гуми на джипа и още и още... smiley

През 1996г. бях в Гренландия за 3 месеца. Там няма много опасни животни. Но пък е достатъно веднъж да те срещне бяла мечка. Дори няма нужда да те среща, достатъчно е само да замръкнеш изгубен сред снеговете на минус 40.

Всъщност, като се замисля накъде е тръгнало човечеството, нищо чудно след 30 години някой в Бразилия или Австралия да пише същата статия като мен за тяхната природа – колко е безобидно вече и как е било преди години smiley

Но тръгнах от другаде – мисля, че трябва по-често да се радваме и да оценяваме това което имаме и спокойствието, в което може да живеем и да отглеждаме децата си! 

Нямам предвид спокойствие в социалната сфера, за природата говоря wink

Пишете на Калин Вельов на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти