Неподозирани ползи от лука

Неподозирани ползи от лука
Снимка: Thinkstock

Лукът може да бъде подправка на всяко ястие, но също така има доста разнообразна употреба далеч от кухнята - от полиране на метал до размразяване на предното стъкло на колата. Ето в кои случаи може да ни бъде полезен лукът.

Втриването на лук върху кожата е нетоксична алтернатива на спрея срещу комари. Лютивината на лучения сок спомага не само за облекчаване на сърбежа и подуването след ухапване, но и държи жилещите насекоми далеч.

При възпаление на гърлото лукът помага за успокояване му и за намаляване на болките. За целта се вари половин глава лук с люспите в 1 чаша вода, която се приема след прецеждане.

Лукът е пръв помощник на полираните повърхности. Нарязан на ситно суров лук и равно количество вода е идеалната смес за полиране на метални части в кухнята и банята – кранове, дръжки и закачалки. С влажна къпра сместа се нанася върху тях, оставя се да подейства и след отмиване ги оставя чисти и блестящи.

За почистване на скарата у дома, нарежете лука на половина и го набодете с дълга вилица. Първо почистете решетката с телена четка, за да премахнете лепкавия слой, след което включете за малко скарата. Използвайте вилица, за да потече сокът от лук над скарата, докато всички залепнали замърсявания се почистят.

Ако мравките са чести гости в дома ви,  оставете купа с нарязан суров лук навън. Лютивият аромат ще ги държи на разстояние и мравешката армия ще си намери нов обект за посещение.

Миризмата на изгорял ориз няма шанс при наличието на лук. Искате ли да се отървете от неприятната опушена миризма на изгорял ориз, поставете половин глава лук до печката - тя ще я абсорбира.

За да предпазите предното стъкло на колата си от замръзване, натъркайте го вечерта с парчета суров лук. Това помага да се предотврати образуването на слана през нощта.

Силната миризма на боя от току-що боядисани стени може да се тушира, ако за една нощ в стаята се постави купа с вода и нарязан суров лук. Сместа ще абсорбира силната миризма и изпаренията от боите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти