За да сме здрави - сън без пижами

За да сме здрави - сън без пижами
Снимка: Thinkstock

Да се откажем от пижамите и да си лягаме само по бельо, съветват руски медици. Това според тях ще ни гарантира естествен и здрав сън.

Известно е, че когато човек заспива, всички обменни процеси в организма му се забавят, а температурата на тялото му пада. Именно незначителното снижаване на температурата позволява на хората да потънат в дълбок сън.

Дрехите поддържат по-висока температурата на тялото и рискът от прегряване на организма нараства, тъй като нормалният топлинен обмен се нарушава.

Резултатът е физически дискомфорт, кошмари, чести събуждания през нощта. В този случай в кръвта попада повече кортизол - хормон на стреса. А той от своя страна способства и за затлъстяването.

Ако човек спи гол, дискомфортът изчезва или поне намалява. Така кортизолът не попада в кръвта.

Неговото място се заема от хормона окситоцин, действащ като антидепресант. При по-високата му концентрация в тялото намалява рискът от рак и укрепва имунитета.

Освен това жените, които спят без нощници, се предпазват по-добре от гъбични заболявания. Причината е, че потното тяло създава идеални условия за размножаването на гъбичките.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти