Днес отбелязваме Деня на театъра

Днес отбелязваме Деня на театъра
Снимка: Thinkstock

На днешната дата  27-ми март отбелязваме Международния ден на театъра.

Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Първото театрално представление, за което има оставени доказателства, е това на религиозните пиеси, свързани с Озирис и Изида 2500 години пр. н. е. в Египет.

Тази история се разиграва всяка година по време на фестивали, давайки по този начин началото на дълготрайната връзка между театъра и религията.

Древните гърци превръщат театъра в изкуство, като поставят стандартите на трагедията, комедията и сатирата. Повечето гръцки пиеси се състоят от митологични персонажи.

Актьорите в древногръцкия театър, които играят на открито, в амфитеатрални сгради, са само мъже. Древните гърци разработват основите и понятията на драматичната критика, актьорското майсторство като професия и театралната архитектура.

В началото актьорите са само двама. Третият актьор е въведен от Софокъл. По това време липсват сценични декори. Знаменити драматурзи от това време са Есхил, Софокъл, Еврипид, които са наричани бащи на гръцката трагедия, а Аристофан – баща на комедията.

В Рим могат да се отбележат Плавт и Сенека. В Гърция също така се провеждат ежегодни състезания между драматурзите (подобно на спортистите), в които се взима предвид и мнението на публиката.

В съвремието много от творбите на древногръцките майстори (като "Прикованият Прометей", "Електра" и "Антигона") са адаптирани и интерпретирани по хиляди различни начини.

Така например "Антигона" е използвана от Жан Ануи през 1944 година за да заеме позиция против нацистите във Франция. През 1948 година Бертолд Брехт използва същата пиеса

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

В деня на театъра у нас ще бъдат раздадени наградите ИКАР. 

По традиция церемонията ще се състои на сцената на Народния театър "Иван Вазов". 

Номинациите за критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите са за Деляна Манева за книгата "Предизвиканото тяло"; Камелия Николова за книгата "Българският театър след 1989 и новата британска драма", Университетско издателство "Св. Климент Охридски"; Ромео Попилиев за книгата "Съпротивата на драмата в драмата за съпротивата", Академично издателство "Проф. Марин Дринов".

Номинациите за драматургимен текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите са: Елена Алексиева за драматургичния текст "Глас"; Стефан Иванов за драматургичния текст "Между празниците"; Яна Борисова за драматургичния текст "Хората от Оз".

Награда ИКАР за изключителен творчески принос ще бъде връчена на актьора Стефан Мавродиев.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти