Кой е българският филм кандидат за "Оскар"

Кой е българският филм кандидат за "Оскар"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 87-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия, избра това да бъде филмът "Българска рапсодия" на режисьора Иван Ничев.

Това е последният филм от трилогията на режисьора Иван Ничев, ("Пътуване към Йерусалим", 2003 и "След края на света", 1999), посветена на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Филмът разказва за срещата на двама младежи, Мони и Жожо със 17-годишната Шели и приятелството им e поставено на изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война. Годината е 1943 година.

По времето когато тримата се запознават, България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват България. В съдбите на тримата младежи се оглежда живота в България и на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.

Във филма участват Мони Мошонов, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Алекс Ански, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Елиза Токева, Васил Михайлов, Стоян Алексиев, Ернестина Шинова, Рени Врангова, Любомир Ковачев, Сава Драгунчев, Алекс Ански, Божидар Костадинов.

Филмът е копродукция на "Синепаз" - Нисим Леви, "Юнайтед Кинг филмс" - Моше Едри, Леон Едри и Шаул Шърцер, "Синисима", "Синема проджект - Фондация Рабинович" и е подкрепен от Националния Филмов Център, Българска Национална Телевизия, Ню Бояна филм студиос. Ще можем да го видим в кината от 19 септември.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти