Слаба без глад: 10 храни, които те засищат за по-дълго време

Някои храни са в състояние да потиснат апетита и да задоволят глада за по-дълго, така че можете да избегнете огладняването и похапването между храненията.

►Задължителните 12: Защо трябва да ядем тези храни всеки ден

Когато избирате храни, които ви помагат да се чувствате сити по-дълго, ключовите фактори, които трябва да търсите, са:

Протеин: Протеинът е най-засищащият макронутриент. Той всъщност променя нивата на няколко хормона на ситостта, включително хормона на глада грелин и пептида YY, хормон, който ви кара да се чувствате сити. Яденето на повече храни, богати на протеини, не само ни прави по-сити, но и ни помага да изгаряме повече калории.

Фибри: Фибрите отнемат повече време, за да преминат през храносмилателната система. Добавянето на повече храни с високо съдържание на фибри към нашата диета може да ни помогне да се чувстваме сити по-дълго, което може да ни помогне да избегнем преяждането при следващото ни хранене. За да бъде дадена храна класифицирана като богата на фибри, тя трябва да съдържа поне 3–5 грама фибри на порция. 

Здравословни мазнини: Здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини и растителни мононенаситени масла са необходими за добро здраве. Изглежда, че мазнините имат ефект върху ситостта и изглежда регулират апетита чрез освобождаването на хормони на апетита и като забавят скоростта, с която стомахът ви се изпразва по време на храносмилането.

Тези хранителни компоненти отнемат повече време за храносмилане, отколкото, да речем, храни, които са съставени главно от прости въглехидрати. Всъщност изглежда, че колкото по-цяла е една храна – тоест непреработена, нерафинирана и без добавки – толкова по-засищаща е тя.

Открийте храните, които дават по-голямо чувство на ситост в следващата галерия. Те са пълноценни, богати на хранителни вещества храни, които не само ще ви помогнат да останете сити, но и са чудесни за цялостното ви здраве.

10 храни, които те засищат за по-дълго време

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти