Отровите в човешкото тяло, за които не подозираме

жена тяло
Снимка: iStock

Кое е общото между водоустойчивото яке, опаковките на дълбоко замразените продукти и тиганите със специално покритие? Всички те с голяма доза вероятност съдържат тъй наречените перфлуороалкилирани вещества (PFAS), предават от NOVA по информация от „Дойче веле“.

Към въпросните вещества спадат около 4500 създадени от човека субстанции, които могат сериозно да увредят нашето здраве. Всички те или изобщо не се разграждат в природата, или имат много дълъг период на разграждане. Затова и експертите ги наричат вечни химикали, пише Тим Шауенберг за „Дойче веле“.

„PFAS са едни от най-опасните химикали“, уверява екоекспертът на Обединените нации д-р Роланд Вебер. Следи от тези химикали откриваме в почвата и в питейната вода, в животните, в храните, а оттам и в човешкото тяло.

Само един пример: у 98% от американците са открити остатъци от PFAS в кръвта. А изследвания в Индия, Индонезия и Филипините са доказали наличие на токсичните субстанции в почти всички взети проби от майчино мляко. Също и в Германия почти всяко дете носи в тялото си вечни химикали, като у една пета от децата концентрацията надвишава критичните стойности.

Как попадат в тялото?

Перфлуороалкилираните съединения са изключително устойчиви на вода, мазнини и замърсяване. Именно това обяснява широкото им приложение: съдържат се в изкуствената кожа, фото хартията, пестицидите, пяната за гасене на пожар, в боите и лаковете. Хората ги приемат с храната и най-вече при консумация на месо, риба, мляко, яйца и зеленчуци от замърсени региони.

замърсяване
Снимка: iStock

Чрез сметищата, промишлените отпадни води и отработените газове те попадат в околната среда, а повечето пречиствателни станции не са в състояние да ги филтрират. Следи от тях са открити в непристъпните планини на Патагония, в ледовете на Антарктида, в руския Алтай, в бели мечки, птици и делфини. Някои животни с висока концентрация на PFAS показват промяна на хормоналното си ниво и нарушени функции на черния дроб и щитовидната жлеза.

Няколко признака, че в дома ни се крие опасност

От атомната бомба в кухнята

Едно от първите такива вещества е произведено през 1938 г. от американския концерн DuPont. Тъй като защитава метала от корозия при много висока температура, новата субстанция е използвана при разработването на първата атомна бомба. По-късно под търговското наименование „Тефлон“ материалът намира приложение в производството на тигани със защитно покритие и става хит в целия свят.

През 1998 г. обаче имиджът на вълшебното покритие понася удар след смъртта на стотина крави във ферма в Западна Вирджиния, САЩ, която се намира в съседство с фабрика за производство на тефлон. По-късно става ясно, че с това производство са свързани и многото случаи на заболели от рак хора в региона, а през 2017 г. DuPont изплаща 671 милиона долара обезщетения на 3550 жертви на натравянето.

В други страни, сред които Нидерландия, Белгия и Италия, също са регистрирани случаи на замърсяване на природата и питейната вода с PFAS-субстанции. Междувременно в САЩ, ЕС и Япония поетапно биват забранявани отделни химикали от групата на перфлуороалкилираните съединения, в резултат от което съдържанието на опасните вещества у хората постепенно намалява. В Германия то е спаднало наполовина от 1990 г. до днес.

тиган Тефлон
Снимка: iStock

Ще бъдат ли напълно забранени?

Днес индустрията залага на ново поколение PFAS, които слабо се различават от предишните, но затова пък все още не са забранени. Натискът над производителите обаче нараства: няколко фирми за туристическо оборудване вече произвеждат облекло без вечни химикали. А страни като Германия, Дания, Норвегия и Швеция настояват до 2030 г. PFAS да бъдат забранени във всички страни от Европейския съюз.

8 места в дома, които винаги забравяме да почистим

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол