Рецептата за питка на Славена Вътова от "Черешката на тортата"

Tази седмица един от 5-те звездни готвачи в "Черешката на тортата" е Мис България 2000 година - Славена Вътова.

Тя поднесе на своите гости невероятна домашна питка, която можете да си направите и вие вкъщи.

Вижте цялата техника на рецептата и какво ви е необходимо, за да си я приготвите...

Необходими продукти:

1 кубче жива мая
1 килограм брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 яйца
500 милилитра прясно мляко
500 милилитра вода
1 супена лъжица оцет
3-4 супени лъжици олио
100 грама масло

Хубаво е да има малко повече брашно и вода,които може да се наложи да се добавят при месенето.

b
Снимка: Thinkstock

Начин на приготвяне:

  1. Пресявате брашното в дълбока купа и се прави “кладенче”. Паралелно с това се затопля половината вода(докато достигне хладка температура) и в нея се разтваря кубче мая.
  2. В кладенчето  изсипвате затопленото прясно мляко, разтворената мая, 1 яйце, олиото и захарта. Солта се разпределя по периферията на съда върху брашното.
  3. Продуктите в “кладенчето”се разбъркват с ръка и постепенно се взема от брашното отстрани, като поетапно  добавяте останалата хладка вода. Всичко се бърка в купата до получаване на еднородна смес.
  4. Плота, върху който ще се меси се поръсва с брашно, сместа се вади от купата и се меси до получаване на гладко, меко тесто. Ако е необходимо по време на месенето се поръсва по малко брашно по ръцете и по плота, за да не залепват.  
  5. Вече добре измесеното тесто се разделя на две части. Частта,която не се меси се намазва деликатно с олио отгоре (за да не изсъхва, докато се обработва другата). Частта, която сме взели разточваме във форма на квадрат или правоъгълник (по възможност) до добелина около половин сантиметър и намазваме с разтопено масло. Прегъваме на две, разточваме пак и отново мажем с масло. Тази процедура се повтаря 3-4 пъти. При последното разточване се намазва с масло и се навива “на руло”. Реже се на парчета “охлюви” с дебелина около 3 сантиметра.
  6. Идентично се постъпва и с другото парче тесто.
  7. Слага се хартия за печене в тавата и върху нея се поставя всяко едно парче след отрязването му, до запълване на тавата. Завива се с една или две кърпи и се оставя да втасва. След около час се отвива (тестото трябва да е изпълнило тавата) и се намазва деликатно с разбит жълтък.
  8. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 250 градуса. Първите 5-6 минути питката се пече на тези градуси, след което се намалява на около 180 и се пече още около 40 минути(зависи от фурната).
  9. Когато е готова питката се поръсва с малко вода и се завива с кърпа.

b
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти