Коя е "ангелската храна"? Всички сме я хапвали, но знаем ли тези неща за нея?

Едва ли има някой, който не обича да си похапва диня през лятото, но със сигурност има някой, който не е чувал тези интересни и любопитни факти, които посочват от сайта Whataboutwatermelon, цитирани от БТА.

Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., за което сочат древните йероглифи.

Повече от петстотин сорта диня, отглеждани в целия свят, дават много голямо разнообразие за потребителите по отношение на размери, форми, цветове. Освен червени, съществуват бели, розови, жълти и оранжеви сортове, със и без семена.

Най-честата употреба на динята е охладена, нарязана на парчета за бърза закуска или десерт. В Италия, популярен десерт е пудингът от диня, обикновено направен от диня, бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е също и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ се прави туршия от диня. Руснаците от своя страна правят бира от динен сок.

диня
Снимка: iStock

Всъщност кората на динята също е ядлива и може да се приготви като зеленчук. Доста обичано ястие е пържената, варена или маринована динена кора в Китай. Когато китайците пържат кора на диня, те първо я белят, нарязват и пускат да се пържи със зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Като специалитет маринованата динена кора е по-разпространена и в Русия. От диня се правят и чудесни летни коктейли и напитки.

Още интересни факти и ползи от динята, прочетете тук:

Любопитни факти за динята

Ето и какви са неподозираните полезни свойства на дините:

Ползите от динята, за които може би не знаете

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти