Лесно и полезно: проф. Кантарджиев разкри най-доброто средство за лечение при вирусни инфекции

Имунологът и съветник в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев коментира пред NOVA предстоящата грипна вълна у нас, която се очаква да бъде по-сериозна от обикновено.

„Всяка година си знаем следното: обикновено през ноември доказваме първите грипни вируси, през декември има разпространение на грипа, а пикът на вълната през последните 15 години е в края на януари и през февруари”, обясни професорът.

Той направи съпоставка между грипа и COVID-19:

„Грипът в момента преминава два пъти по-леко от коронавируса. Не така беше преди две години. Коронавирусът беше 10 пъти по-тежък от грипа, 10 пъти повече се умираше от него”, обясни имунологът.

Как да различим COVID от сезонен грип и настинка

По думите му заради продължилите с години мерки, носенето на маски и липсата на риновируси, организмите на всички ни са загубили естествения си имунитет. Проф. Кантарджиев обаче все пак успокои, че обществото е подготвено за грипна вълна и нищо фатално не трябва да очакваме.

Грешките, които не бива да допускаме при дезинфекция на ръцете

„Риновирусите не са толкова респираторни, т.е. не се разпространяват толкова с пръски, колкото с докосване на повърхности и лоша хигиена”, обясни професорът.

Той добави, че повечето респираторни инфекции започват с възпаление на гърлото, а лимонът със сода е най-доброто средство за лечение. Рецептата е лесна: резенче лимон се потапя в сода и се изяжда, като по този начин убива вирусите още в самата устна кухина. Професорът обаче добави, че това е по-ефективният метод - ако изстискате сока на лимона, разтворите в него сода и го изпиете, може да получите киселини. 

5 причини да ядем лимони всеки ден

Тодор Кантарджиев обясни защо, когато се разболяваме, гърлото ни боли най-силно сутрин: „Защото, когато спиш, възпалението се проявява по-силно”. Той препоръча болните да си стоят вкъщи, за да не разнасят заразата. Препоръчително било и да се ваксинираме.

Целия разговор гледайте във видеото.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти