Струва ли си да носим маска, когато никой наоколо не го прави?

маска COVID коронавирус
Снимка: iStock

От известно време насам маските вече не са задължителни на обществени места у нас, но все още има хора, които предпочитат да ги използват като предпазна мярка - и ако сте сред тези малцина, не е нужно да се чувствате неудобно, ако се окажете единствени в автобуса.

Някои американски експерти по обществено здравеопазване съветват да продължат с употребата на маски в обществения транспорт и в други натоварени места на закрито, дори ако останалите около нас не носят, предават от онлайн изданието на сп.TIME. Хората с висок риск да боледуват тежко от COVID-19 (включително тези, чиято имунна система е компрометирана, или имат хронични заболявания) биха предпочели да използват висококачествена маска, смятат от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

маска COVID коронавирус
Снимка: iStock

Но дали „едностранното носене на маска“- тоест, използването ѝ, дори ако никой друг около вас не го прави - е наистина достатъчно, за да ви предпази от заразяване със SARS-CoV-2 - вируса, който причинява COVID-19?

Вижте в галерията какво твърдят някои здравни специалисти от САЩ, където през април носенето на маски също отпадна като задължителна мярка.

Има ли смисъл да продължаваме с носенето на маски на закрито?

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти