Как са се хранели българите през 1920-та, за да са в добра форма

българи българия
Снимка: Getty

Правилното хранене е въпрос на навик и на спазване на няколко основни принципа като избор на качествени натурални продукти според сезона, правилна комбинация на храните според възрастта и здравословното състояние на човек. И най-важното – при никакви обстоятелства да не се преяжда. Всичко останало води до непосредствен риск от наднормено тегло или в най-добрия случай – до качване на нежелани килограми.

За пример като правилен и здравословен начин на хранене и на живот може да се посочат българите, живели преди 1920 година, разказват от Gotvach.bg. Те са се хранили най-често с плодове, зеленчуци, зърнени храни, просо, царевица, булгур, жито, ечемик, овес, ръж и други, бобови култури като леща и боб, краве масло и рядка консумация на мляко.

Един или два пъти в годината се е консумирало месо. Работили са на нивата и са се славили като много здрав народ. Явлението затлъстяване е липсвало по това време.

Основният проблем при много български семейства днес е, че не могат да си позволят разнообразие и висококачествени продукти от чист произход при всяко хранене. Все пак винаги има вариант да се приготвят по-здравословни и вкусни ястия, макар че това обикновено е свързано с повече ресурси и труд. Нека вземем пример от сънародниците ни от миналия век, за да продължим традицията на правилното хранене и начин на живот.

10 цитата за България и българите, които ни карат да се просълзим и гордеем

Прекалената консумация на животински и рафинирани храни, лишени от хранителна стойност, стои в основата на много заболявания като наднорменото тегло и затлъстяване. Като правило е добре да се избягват мазните и запържени храни, защото те са и предпоставка за сърдечносъдови заболявания. Добре е всяко основно хранене да започва с прясна сезонна салата.

Закуската е много важна. Добре е да се хапват пресни или сушени плодове. Към обяда е правилно да присъства салата, в която да преобладават зеленчуците. Същото се отнася и за вечерята.

Най-добре е да се консумират сезонни зеленчуци, но присъствието на зеленолистни е най-здравословният избор на салата. Те притежават разнообразие от витамини, микроелементи и мазнини като омега-3 и омега-6, които са в идеално съотношение. Ако е възможно всяко основно хранене да започне с прясна сезонна салата, то това ще ни гарантира достатъчно количество витамини и микроелементи, ензими и полезни мастни киселини.

Разбира се, ден или два хранене с вредни храни няма да окаже кой знае какво влияние върху килограмите, но системното претоварване на организма чрез преяждане и консумация на вредни храни води до наднормено тегло и редица здравословни проблеми.

5 рецепти за любими български закуски

 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти