Съветите на Енджи Касабие: как да се храним през лятото, за да бъдем във форма

В ефира на „Събуди се“ диетологът Енджи Касабие даде съвети за това как да се храним през лятото, за да не напълняваме. По думите ѝ е добре да наблегнем на храни, богати на витамини и минерали.

„Стресът влияе много на стомашните проблеми. Относно пробиотиците, трябва да гледаме обема на бактерията и да е жива“, каза тя. Зеленчуци като броколи, карфиол, зеле и ряпа дразнят стомаха. Касабие уточни, че те са много полезни, но са трудни за храносмилане.

„За съжаление, в сегашно време храната е толкова изкуствена, че не мога да гарантирам, че това, което хапване, ще ни помогне наистина. Изключително е важно да приемаме фибри чрез зеленчуци и плодове, но също е важно да не прекаляваме с някои от плодовете като зелената ябълка, която трябва да приемаме без коричката. Знаем, че в коричката се крият много витамини, но, уви, тя много дразни червата.“

Препоръчителната дневна порция сезонни плодове е около 250-300 грама, съветва Енджи. Зеленчуците няма проблем да се хапват по време и на закуска, и на вечеря, но хората с проблеми с перисталтиката е добре да ядат авокадо. То е богато на полезни мазнини, засища и е лесно за храносмилането.

Най-големите грешки при храненето в жегите според диетолога са, че не приемаме достатъчно течности, похапваме много, което ни изкарва извън калориите, които приемаме обичайно. Много важно е да пием правилната вода – изворна, минерална, алкална вода, добре е да се редуват, но важното е да избягваме тази в пластмасови бутилки, защото не знаем от колко време водата е в тази бутилка или при каква температура е съхранявана.

Относно алкохола в жегите Енджи Касабие споделя, че в малки количества той може дори да бъде полезен. Но да се пие бира в огромни количества е много калорично и много вредно – подува корема, а всяка газирана напитка е вредна за перисталтиката и проблеми като колит, запек и т.н.

Ако искате пък да влезете бързо във форма за предстоящата почивка, диетоложката съветва да намалите млечните продукти до минимум и да избягвате вечерята. Добре е също да имате фастинг период.

Какво още съветва Енджи Касабие гледайте във видеото.

10 полезни летни храни

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти