Ако белтъците ви не се разбиват на сняг, вероятно допускате следните грешки

яйца белтъци готвене
Снимка: iStock

Оказва се, че да разбиеш белтъци на сняг не е никак лесна работа! 

Очевидно не е достатъчно просто да отделиш белтъците и да разбиваш, за да получиш желания резултат. Опитните домакини обаче са наясно с всички тънкости за правилно разбиване на белтък, така че да се получат идеалните белтъци на сняг.

За приготвянето на белтъци на сняг ви трябват на първо място белтъци, съд, в който ще ги разбивате, миксер (в никакъв случай пасатор), сол или пудра захар, както и лимонов сок.

🥚 Една от причините да претърпите провал в кухнята и белтъците да не станат на сняг може да бъде използването на пластмасов съд, в който да се разбиват. Пластмасата има свойството да задържа мазнини и нечистотии, затова е задължително да разбивате белтъци в стъклен съд по възможност. Бъркалките, които ще използвате, също трябва да са сухи и чисти.

🥚 Ако в белтъчната смес попадне дори капка от жълтъка, твърде вероятно e опитите ви да разбиете белтъци на сняг да претърпят пълен провал.

🥚 Въпреки че много домакини съветват да работите със студени яйца, опитът ни показва, че от прекалено студените яйца по-трудно се получава сняг. Затова ви препоръчваме да извадите яйцата предварително – при стайната температура яйченият протеин е по-еластичен и ще се образуват по-хубави въздушни балончета.

ТЕСТ: Направи си домашна пица и виж кой приказен филм трябва да гледаш тази вечер

🥚 Процесът на разбиване е постепенен. Първоначално пускате миксера на по-бавна скорост, а щом белтъците започнат да се сгъстяват и побеляват, трябва да увеличите скоростта. Запомнете – колкото по-студени са белтъците, толкова повече време ще отнеме разбиването им.

🥚 Ако добавите при разбиването малко киселина като лимонов сок или оцет, помагате на белтъците да достигнат пълния си обем и твърдост. Използвайте ¼ ч.л лимонов сок за 1 белтък. 

🥚 Ако ще използвате повече захар, започнете бавно да я добавяте, когато белтъците са разбити хубаво на не твърд сняг. И в двата случая добавяйте захарта бавно отстрани на купата, в никакъв случай директно в центъра.

🥚 Използвайте разбития белтъчен сняг веднага, тъй като след около 5 минути структурата му започва да се разваля.

И не забравяйте – дори една малка капка вода е в състояние да провали всичките ви усилия, затова работете внимателно!

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 2 варени яйца на ден?

 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти