Италианска класика: как да си приготвим песто + 10 невероятно вкусни рецепти

паста песто спагети италия италианско
Снимка: iStock

Ароматният босилеков сос от Генуа, област Лигурия или още песто Дженовезе е популярен по целия свят. За предшественик на пестото се смята пастата моретум, която е приготвяна от древните римляни. Когато босилекът е разпространен в Италия, рецептата се изменя. Съвременната рецептата за песто е спомената първо в книгата “La Cuciniera Genovese” на Джовани Батиста Рато.

Основната съставка за класическия сос песто е широколистният босилек, който италианците наричат basilicо. В италианската кухня се използват широко всякакви билки и подправки, но отношението към босилека е различно. В област Лигурия можете да намерите пестото навсякъде – сосът присъства в домовете на хората, в пицариите или изисканите ресторанти, в магазините, кръчмите.

босилек
Снимка: Thinkstock

Освен босилек, друга задължителна съставка за пестото е чесън. Към тях за по-богат и наситен аромат трябва да се добавят кедрови ядки, зехтин, пекорино и пармезан. В някои рецепти се твърди, че пестото се прави без пармезан – на негово място се добавя грана падано. Тайната на успешния сос е в пропорциите на всички тези продукти.

Трудно е да се каже коя от всички рецепти, които се предлагат за песто Дженовезе, е оригиналната. Няма единодушие и по въпроса коя е най-добрата рецепта за песто – вероятно всяка фамилия в Генуа си има собствена позиция по въпроса. Обикновено дебатът около рецептата за пестото не е в продуктите, а в пропорциите – в крайна сметка при толкова много различни рецепти, всеки може да открие онази, която харесва най-много.

паста песто спагети италия италианско
Снимка: iStock

Как да си приготвите домашно италианско песто?

Сосът с традиции носи името песто, защото се приготвя в най-обикновено мраморно хаванче – с дървено чукало или още pestello. Отново според традиционната рецепта за песто, босилекът не трябва да влиза в досег с метал, защото листата му ще потъмнеят. Не на последно място, мачкайте листата бавно, съветват италианците, защото така ще се освободят всички аромати, които има в босилека.

Ако продължим да го приготвяме според повелите на традицията, трябва да не излагаме зехтина на въздушно течение, защото вкусът му ще се загуби. С други думи – не се препоръчва използването на блендер, както най-често се приготвя в наши дни.

Много е важно при приготвянето му в хаванче да не чукате подправките, а да ги стривате и да ги притискате в страните му с въртеливо движение. Първо се стриват листата на босилека, после се добавят чесъна и ядките. След като ги смачкате добре идва ред на пекориното и пармезана и накрая се добавя зехтин – екстра върджин, както и една щипка сол.

песто пармезан италианско
Снимка: iStock

Ако все пак хаванчето не е вашият любим уред и сте решили да използвате блендер, направете пестото в същата последователност. Пестото се съхранява в затворен буркан в хладилник – може да остане там за седмица.

В областта Лигурия пестото се приготвя на око, но, разбира се, там, както се казва, им е в кръвта да уцелват идеалните пропорции. Ако искате да поднесете песто чисто по италиански, трябва да приготвите паста. На места в региона добавят босилковия сос за овкусяване на различни гозби. Пестото е универсален сос.

Днес можете да намерите разнообразни негови варианти – с домати, с див чесън, с целина, със сметана, с аншоа, с ядки и т.н. Но каквото и песто да си купите от магазина, нищо не може да се сравни с онова, което се приготвя по оригиналния начин с малко хаванче от мрамор и чукче.

паста песто спагети италия италианско
Снимка: iStock

Ето и 10 невероятно вкусни рецепти с песто:

🍝 Супер зелена паста с песто

🍝 Минестроне с печени зеленчуци и песто

🍝 Ризото със спаначено песто

🍝 Печено пиле с черна леща, грах и спаначено песто

🍝 Салата от тиквички с лимоново песто

🍝 Паста "Матричана"

🍝 Вкусна паста с маслини и червено песто

🍝 Пълнени чушки с ориз и песто на фурна

🍝 Песто от сушени домати

🍝 Питка с песто

20 цитата от Италия за по-спокоен живот

Още за Италия: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти