Коя е жената, вдъхновила edna от най-вкусните легендарни торти? (+ рецепта)

торта Павлова
Снимка: iStock

Чудили ли сте се коя е жената, заслужила рецепта за вкусен десерт на свое име? Историята зад торта Павлова разказват от Vesti.bg и предлагат рецепта, за да си я направим в домашни условия.

Анна Павлова е легендарна руска примабалерина, която обикаля света и изнася своите представления. Всички я харесват - в Америка, Европа, Австралия. Балерината е толкова известна и обожавана, че редица готвачи кръщават ястията си на нея, пишат от Food52.

торта Павлова
Снимка: iStock

В началото на 20-те години на миналия век тя е на турне в Австралия и Нова Зеландия. Анна запленява хората там с изяществото на танца си, но и ги кара да водят спор и до днес зарадио произхода на тортата, носеща нейното име - Павлова.

Новозеландците твърдят, че те са авторите на този прекрасен десерт. Австралийците отричат и казват, че тортата е създадена в хотел в град Пърт и е кръстена на балерината, защото е обявена за „фина като Павлова“.

Според Оксфордския английски речник първата рецепта за торта Павлова се появява в Нова Зеландия през 1927 г. Въпросната рецепта обаче е за многопластово желе и няма как да разреши спора.

Жителите на Нова Зеландия все пак твърдят, че вариантът, в който познаваме днес тортата, също е измислен от тях малко по-късно. Австралийците оспорват и това.

Оказва се, че може би нито една от двете нации няма право. Учени установяват, че тортата може да има свои предшественици в Америка и Германия. 

торта Павлова
Снимка: iStock

Истинският ѝ произход едва ли има голямо значение, щом налице е подобен вкусен десерт. Той представлява блат от целувки, който съчетава хрупкавостта на целувката отвън и лекотата на битата сметана. Най-често се украсява с ягоди, но са възможни и варианти с всякакви други сезонни плодове.

Когато се загледате във формата ѝ, може да видите пачката на известната балерина, а когато усетите прекрасния вкус на тортата - да си представите ефирния ѝ танц.

Вижте в галерията как и вие да си приготвите Павлова:

Как да си направим вкусна торта Павлова

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти