8 храни, които нямат срок на годност

Доста е рисковано да похапваме храни с изтекъл срок на годност, но трябва да знаем, че има и храни, които не се развалят и може да ги консумираме дори след... години!

Точно така, има „вечни“ храни, на които винаги може да разчитаме и не бива да се притесняваме, че могат да ни навредят, ако постоят по-дълго в хладилника или шкафа.

Днес ще ви запознаем именно с тях - сигурно сте чували за някои от тях, а за други дори не сте подозирали!

Мед

През 2015 г. археолози съобщабават, че при разкопки в Египет са открили мед на 3 хил. години, който е напълно годен за консумация. Tази дълготрайност се дължи на състава му - малко вода и повече захар, който не позволява бактериите да се развиват. Освен това, медът съдържа малки количества водороден пероксид, който възпрепятства растежа на микробите.

Сушени бобови растения

Ключът към дългия им срок на годност е преработката и съхранението. Сушенето на боб, леща и други бобови растения увеличава концентрацията на захар и намалява съдържанието на вода, което затруднява растежа на бактериите и плесените.

мед
Снимка: Thinkstock

Соев сос

Той има потенциал да бъде годен за консумация 3 години, а в случай, че шишето не е отваряно, още по-дълго. Колко дълго ще продължи, зависи от вида соев сос и температурата, при която се съхранява, след като бъде отворен.

А кои са останалите 5 храни без срок на годност, вижте в галерията ни ТУК >>>

8 храни, които нямат срок на годност

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти