Необходими продукти:
300 г бекон, нарязан на ситно
1/3 пакет спагети
4 домата, добре узрели и твърди
1 ч.ч. галета
2–3 скилидки ситно нарязан чесън
връзка магданоз
няколко стръка босилек и розмарин
черен пипер
сол
5–6 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязват се на ситно 1–2 скилидки чесън, смесват се със ситно нарязаните магданоз, босилек и розмарин.
В тиган се загрява мазнината и се изпържва беконът до златист цвят. Разбърква се с подправките и се отцежда от мазнината. Оставя се настрана. В същата мазнина се изпържва галетата до златист цвят.
Доматите се изчистват от семките, като се внимава да запазят целостта си. Вътрешността им се отделя настрана. Всеки домат се натърква със сол и черен пипер, а на дъното му се поставя малко чесън и магданоз. След това се напълва с галетата, така че да се образува връхче. Отгоре се поръсва с малко зехтин и отново с босилек и магданоз.
Пекат се до зачервяване, като се внимава да не се разпаднат. В дълбока тенджера се кипва вода, в която се сваряват спагетите според указанията на опаковката. Отцеждат се, като се запазва 1 ч.ч. от бульона. Връщат се в тенджерата, досипва се бульонът, вътрешността на доматите и ако е останала галета и зелени подправки. Разбърква се хубаво.
Сервират се, поръсени с бекона и с един или два домата в порция.
Спагети с бекон
И пълнени домати
9348