Ягодова торта

Сладко изкушение

5 от общо 1 гласа
Необходими продукти

За блата:

160 г безсолно масло

75 г захар

1 ч.л. канела

190 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

250 г ягоди

пудра захар

За крема:

250 г ягоди

2 1/2 листа желатин

400 мл течна животинска сметана

55 г пудра захар

1 ч.л. ванилова паста

Начин на приготвяне:

1. За тестото за блата разбийте с помощта на кухненски робот маслото, захарта и канелата до гладка и хомогенна смес. След това добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте отново.Извадете сместа върху плота и омесете до получаването на тесто. Оформете тестото на диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 30 минути.

2. Разточете тестото върху плот, леко поръсен с пудра захар, във формата на кръг с дебелина 5 мм. С помощта на ринг с диаметър 18 см изрежете блата. Внимателно го прехвърлете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поставете ринга и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 12-14 минути. След изваждането на блата, докато все още е горещ, минете с нож по стените на ринга, за да може да го отделите по-лесно. Поставете блата в поднос.

3. Намажете стените на друг ринг (диаметър 18 см) с олио и поръсете с пудра захар. Поставете ринга върху блата.

4. Почистете и измийте половината ягоди за пълнежа. Отрежете долната им част и ги разрежете на половина. Подредете ги по стената на ринга върху блата с разрязаната страна навън.

5. За крема накисенете листовете желатин в купа със студена вода за 10 минути. В голяма купа разбийте сметаната до плътност 75%. Добавете пудрата захар и ваниловата паста. Разбъркайте.

6. Изтискайте набъбналия желатин и го загрейте на водна баня, докато се разтопи. Добавете малко от разбитата сметана към топлия желатин, за да се темперира и разбъркайте. След това пресипете желатина в крема. Разбъркайте.

7. Изсипете 1/3 от крема върху блата и го разстелете и върху ягодите, оформили борд над блата. Към останалия крем добавете нарязани на ситно 250 г ягоди. Изсипете целия крем и го разпределете равномерно. Поставете тортата в хладилник поне за 5 часа.

8. Преди сервиране отстранете ринга от тортата и по средата сложете на купчинка останалите разрязани на половинки ягоди. поръсете с тънък слой пудра захар.

Още идеи за вкусни торти:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти