Разядка от патладжан и извара

Разядка от патладжан и извара

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

патладжани - 2 бр - 1.00 лв

извара - 150 гр - 1.57 лв

течна сметана - 100 мл - 0.90 лв

чесън - 2-3 скилидки - 0.24 лв

копър - 1/2 връзки - 0.65 лв

магданоз - 1/2 връзки - 0.65 лв

зехтин на вкус

сол на вкус

Мезе за ракия, за водка или за анасонова напитка или просто нещо различно, което да намажете на хрупкаво късче хляб – предлагаме ви да си направите разядка от патладжан с извара. Лека е, с мек вкус, но все пак интересна и провокираща небцето.

Сметаната в тази разядка от патладжан й придава много нежна и кремообразна текстура и лек сладникав вкус. Без нея тя ще бъде зърнеста, а идеята е да се получи гладък пастет, който да можете да си намажете на крекер, сухар или филийка препечен хляб. Неслучайно няма и никакви кисели добавки. Те ще ви изпратят в едно друго вкусово измерение. Чесънът обаче е задължителен, този път в комбинация с копър.

Ако изпечете патладжан във фурна или на скара, той има чист и фин вкус. Ако обаче го изпечете на огън, директно върху въглените, това ще обогати изключително готовата разядка. Ще се усеща деликатен намек за пушек и огън – нещо като естествена подправка, която придава онова уютно усещане за домашно приготвена храна. Същото се получава и когато правите кьопоолу и чушки с чесън или варите лютеница на открито. Знаете колко различен и характерен е вкусът.

Поднесете добре охладената разядка от патладжан и извара поръсена с печени ядки, а край нея сложете няколко маслини и хрупкави тънки сухарчета. Лимонът е по-скоро за красота. Киселината определено няма да ви липсва във вкуса. На следващ етап можете да експериментирате с вкуса и да добавите маслини вътре в самата разядка.

Добър апетит!

  1.  Измийте патладжаните, надупчете ги с нож, залейте ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята фурна за 30-35 минути.
  2.  След като са готови, ги оставете да поизстинат, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
  3.  Сложете патладжана в купа и към него добавете всички останали съставки. Пасирайте добре и поднесете разядката охладена. Може да гарнирате с натрошени ядки.

Внимание: Съдържа течна сметана, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти