Пилешки шишчета по гръцки

Пилешко сувлаки

4 от общо 1 гласа
390 мин.
Необходими продукти

пилешко филе - 800 гр - 11.43 лв

лук по желание - 2 глави - 0.30 лв

зелени чушки - 2 бр - 0.48 лв

лимони - 1 бр - 0.36 лв

риган - 1 ч.л. - 0.16 лв

зехтин - 3 с.л. - 0.16 лв

сол на вкус

черен пипер на вкус

Сувлаки е гръцката версия за шишчета и за бърза, улична храна. Класиката е със свинско месо, но може да се приготви и с пилешко, агнешко или телешко. За да бъдат доволни и добре нахранени туристите, гърците го приготвяте и с риба, но не го предпочитат в този вариант. Mate Kitchen избраха да направят за вас пилешко сувлаки. Пилешкото филе е леко, готви се бързо и е най-подходящо за печене в импровизирани условия, каквото по същество е печенето на оребрен тиган.

В оригиналната рецепта за приготвяне на сувлаки няма зеленчуци, само месо и нищо друго. През последните години обаче самите гърци все по-често редуват късчетата месо с лук и зелени чушки. Ако трябва да сме честни, така става много по-вкусно.

Според старата традиция сувлакито се яде директно от шишчето, докато е все още горещо. Никакви вилици и ножове, нито пък бели покривки. Сервира се в специално хлебче, което гърците наричат пита и приготвят специално за сувлаки. То няма нищо общо с нашата представа за пита. Представлява тъничка питка, изпечена на тиган с малко мазнина. Добавките са най-различни – задължителното дзадзики, пържени картофи, нарязани пресни зеленчуци, сосове, парчета лимон.

Ако си мислите, че вкусното сувлаки е кукичка за туристите в Гърция, лъжете се. Това е ястие с буквално хилядолетна история. Разкопки в Санторини разкриват, че сувлакито е било популярен деликатес там 2000 г. пр. Хр. Открити са каменни плочи, оформени като тяло на животно, на които са се нареждали шишчетата, а под тях са тлеели въглените, които изпичали месото. Самата дума сувлаки произлиза от сувла, което означава шишче, разказват още от Mate Kitchen.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото филе на късчета с размер 2,5 х 2,5 см. Сложете ги в голяма купа, добавете щипка риган, черен пипер, сока от половин лимон и зехтина и разбъркайте добре. Покрийте купата и я приберете в хладилника за 6 часа или най-добре за една нощ.

2. Нарежете чушките на парчета с големината на пилешките късчета. Нарежете лука на четвъртинки.

3. Наредете месото на шишчета, като го редувате с чушки и лук.

4. Прецедете зехтина от маринатата в малък буркан. Добавете сока от другата половинка лимон, затворете плътно с капачката и разклатете добре, докато се смесят напълно. Нанесете от тази смес с четка върху шишчетата.

5. Печете ги на добре загрята скара, като ги обръщате по два пъти – около 10-15 минути. Периодично ги намазвайте с марината. Не ги печете твърде дълго, защото пилешкото месо е крехко и ще изсъхне.

6. Поръсете изпеченото пилешко сувлаки със сол и риган и го поднесете веднага с дзадзики и хлебчета за сувлаки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти