Ще валят звезди: Тази нощ се сбъдват най-големите ни мечти!

падащи звезди небе луна
Снимка: Istock

Днес се въоръжете с няколко желания, защото ни очаква порой от падащи звезди!

Метеорният поток "Дракониди" достига максимума си в четвъртък през деня и ще може да се наблюдава във вечерното небе. Очакваната скорост на потока тази година ще е 10-20 метеора в час, съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум.

"В четвъртък, 8 октомври, в 15:30 ч. московско време ще достигне своя ежегоден максимум метеорният поток "Дракониди", породен от кометата 21Р/Джакобини-Цинер. Тази година се очакват по 10-20 метеора в час. Най-добре е метеорите да се наблюдават веднага след залез слънце и преди изгрева в петък в райони с ясно тъмно небе", казаха от планетариума.

"Драконидите" се наблюдават всяка година между 6 и 10 октомври. Рекорд по скорост постави звездопадът през 1998 г., наблюдаван от територията на Далечния изток и Сибир. Тогава за час астрономите преброиха около 700 метеора. Наименованието "Дракониди" идва от съзвездието Дракон.

Периодичната комета 21Р/Джакобини-Цинер е открита през 1900 г. Тя обикаля Слънцето за 6,6 години. Метеорите се състоят от частици, отделени от тази комета, които продължават движение в орбита. Те навлизат в земната атмосфера на височина 75-100 км, пламват и се превръщат в падащи звезди.

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти