Вълшебните свойства на маслото Гхи и как да го направим у дома

масло гхи
Снимка: iStock

Гхито представлява пречистено краве масло, от което са отстранени водата и протеините и се състои единствено от мазнини, предимно наситени. Това го прави подходящо за готвене на високи температури.

То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма. Също така има омега 3 и 9.

Всички чудодейни полезни свойства на това масло можете да видите ТУК >>>

гхи
Снимка: Istock

Също така е установено, че приготвяйки храната с Гхи, полезните витамини и минерали се усвояват много по-добре от тялото. То е основната мазнина за готвене в Аюрведичната традиция и се използва от хилядолетия насам не само за кулинарни цели, но и при детоксикиращи и пречистващи програми.

Счита се, че гхи е сатвична храна, тя носи качествата хармония, баланс, светлина, чистота и др. Липсата на протеин го прави подходяща опция за хора с алергии към млечния протеин, но разбира се, трябва много внимателно да го прецедите. 

Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.

Подобно на всички масла, това масло също трябва да се консумира умерено - не повече от 3 или 4 супени лъжици на ден. 

Как да си приготвите маслото Гхи у дома, можете да видите ТУК >>>

Прочетете още:

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти