Как да си приготвим индийско масло гхи

По пътя на полезната кухня

Готовият продукт
Снимка: Thinkstock
3.91 от общо 11 гласа

Маслото гхи е краве масло, но преработено по специален начин. Това вкусно и здравословно масло стои в основата на аюрведическата кухня.

То съдържа витамин Е и А, както и линолеова киселина, която е незаменима и не се произвежда от организма.

Може да се използва както за готвене, така и в суров вариант, дори се приема на гладно, за да се лекуват стомашни проблеми. Използвано като основа за направата на масажни кремове, прави кожата и косата гладка и свежа.

Добре се съчетава с ароматни субстанции като канела, шафран, пачули, сандал.

Гхи е подходящо и за хора с алергия към лактоза, тъй като е пречистено от нея. Има нежен жълт цвят и много дълъг срок на годност, понеже не съдържа вода. Спомага за клетъчната регенерация, еластичността на тъкъните и кръвоносните съдове и има благотворно влияние върху целия организъм.

Начин на приготвяне на гхи:
Използва се качествено несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. Като начало се поставя на слаб огън, докато се разтопи.

Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета. Когато вече е течно, топлината може малко да се засили, докато заври леко и забълбука. Маслото все още има плътен бял цвят.

Започва да се образува пяна, която трябва да се махне. Претопяването продължава средно между 40 и 60 минути (за 0.5-1 кг масло) в зависимост от качеството на маслото.

Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното - това е именно белтъкът, който впоследствие прецеждаме.

Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и съставът.

Когато знаете, че сте готови, прецеждате през марля или пластмасова цедка в чист стъклен или глинен съд, като го оставяте отворен, докато маслото се охлади.

След това съдът се затваря и се съхранява извън хладилник. След няколко часа маслото се втвърдява, но съвсем не като това, което се продава в магазините. Има леко гранулирана текстура и много мек, приятен вкус.

По-различно от познатото ни и със сигурност много по-полезно. Чудесно е да се носи на пикник или при пътуване, без да се страхувате, че ще се разтопи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти