Древни поверия за Гергьовден, завещани от дедите ни

Древни поверия за Гергьовден, завещани от дедите ни
Снимка: Vesti

На 6 май празнуваме Гергьовден - един от най-обичаните български празници, който също така бележи началото на пролетта и пробуждането на природата.

И както се пее в една българска народна песен: "Хубав ден Великден, още по-хубав – Гергьовден...", днес ви предлагаме да се върнем назад към хубавите традиции, завещани от нашите деди и да предадем поверията за Гергьовден на поколенията.

Ето кои са поверията за Гергьовден, завещани от дедите ни:

1. На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват.

2. На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчета. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести. 

3. На Гергьовден на кръста се връзват върба или дрян, също и три стръка ръж или ечемик. Вярва се, че това ще ги предпази от болки в кръста.

4. На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво.

5. На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода – там, където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление.

Снимка: Nosia.bg

6. На Гергьовден стомните се пълнят с отвори, обърнати по течението, а не срещу него. По този начин, за да влезе в стомната водата се обръща обратно и става лява вода. А тя се използва при баене и лекуване на екземи или болни очи.

7. Водата, която се носи на Гергьовден, трябва да е от място, където се се къпали и мили жените преди изгрев. 

8. С роса от Гергьовден, хваната на брадвата се лекуват екземи, ранички, струпеи.

9. С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

Снимка: Nosia.bg

10. На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

Вижте останалите поверия в нашата галерия ТУК и разберете какво не трябва да взимате назаем и какво трябва да пиете, за да пречистите кръвта и тялото си.

Древни поверия за Гергьовден, завещани от дедите ни

Снимка: Nosia.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти