Блестящи умове: женските изобретения, които промениха света (Част 2)

В днешната публикация празнуваме някои от най-великите женски изобретения, променили света, както и невероятните жени, които са ги сътворили.

Преди известно време ви споделихме за 10 такива велики открития, които са дело на жени, и днес продължаваме списъка с още толкова. Припомнете си тук:  

►Блестящи умове: женските изобретения, които промениха света (Част 1)

Личностите, чиито хобита промениха света

В миналото не се е очаквало от жените да допринасят за по-сложни и контролирани от мъже области като технологии, наука и бизнес. Въпреки това през годините много дами са доказали и продължават да доказват на останалия свят, че също могат да се издигнат и да изпъкнат в тези области, понякога по по-забележителни начини от мъжете.

Някои от тези проекти на изобретения, създадени от жени, представляват по-практични решения, които в крайна сметка водят до промяна в ежедневието на хората.

►7 силни цитата от 7 велики жени, които са променили света

За разлика от тях, други пък са разтърсващ технологичен напредък, който иначе би бил невъзможен без изобретателността, постоянството, упоритата работа и понякога дори жертвите на техните създатели. 

Пожарна стълба

e
Снимка: iStock

Пожарната стълба, получила патент през 1887 г., е изобретението на Ана Конъли. Въпреки че има минимална информация за нея, патентът показва, че е от Пенсилвания. Творението на Конъли проправя пътя за първите строителни норми, признати в Ню Йорк. Правилата гласят, че е задължително да има втори метод за спасение по време на пожар. 

Пожарната стълба не изисква реконструкция на сградата, което я прави много рентабилна, като същевременно помага на пожарникарите да ускорят процеса по подаване на вода към огъня. Били предвидени дори стълбища с платформи между нивата, за да се предотврати падането на хората. 

Домашната охранителна система

e
Снимка: iStock

В средата на 60-те години системите за домашна сигурност почти не съществуват. Мари Ван Британ Браун обаче искала да се чувства по-сигурна в къщата си, когато е сама. Тъй като самата тя била медицинска сестра, обикновено се прибирала в нечетни часове. По това време в нейния квартал имало високи нива на престъпност с нисък процент на реакция от страна на полицията. 

Това я вдъхновило да вземе нещата в свои ръце. През 1966 г. тя разработва затворена система за телевизионна сигурност или CCTV, за да наблюдава къщата си. Твърди се, че Браун е предложила най-много информация и се смята за изобретател. Алберт, нейният съпруг, техник по електроника, несъмнено ѝ е помогнал и двамата имат равна заслуга за патента. 

Специално ракетно гориво

e
Снимка: iStock

Успехът на Explorer I, първият сателит, който САЩ извежда в орбита, става възможен благодарение на специалното гориво Hyde. Мери Шърман Морган създава това подобрено ракетно гориво през 1957 г., докато работи като технически ръководител в Rocketdyne Division на Северноамериканската авиация.

Продължете да четете в галерията, за да разберете кои са останалите изобретения:

Можете ли да повярвате, че тези изобретения са на жени?

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти