Животът на противоречивата Индира Ганди - чудовището или месията

През 1917 г. в Алахабад, Индия се ражда Индира Ганди. Може би не помните времето, в което е била жива, но със сигурност всички познават фигурата на не много висока жена, с отличителен бял кичур в косите и дълбок, замислен поглед.

Това е Индира Ганди - противоречива, загадъчна, силна жена, първият министър-председател жена в историята на Индия, обичана и мразена едновременно.

Прочетете ТУК всички мъдри мисли на великата Индира Ганди >>>

Индира Ганди
Снимка: Getty

Родена в размирната 1917-та, на 19 ноември, малко след Октомврийската революция, в Алхабад, Индия в известната фамилия на политическите активисти – Неру. Нейният баща Джавахарлал Неру е един от най-ярките представители на движението за отхвърляне на британското колониално владичество, водач на социалистическата партия „Индийски национален конгрес“ (ИНК), което по онова време, освен героичния ореол на борец за национална независимост, му коства и 10 години престой в затвора.

Индира израства в разгара на борбата за независимост в силно политизирано семейство. Образованието, което получава в частно училище в Швейцария има висока цена, защото същевременно придружава майка си по време на лечението й от туберкулоза, което се оказва неуспешно. След смъртта й се мести в колежа Съмървил, Оксфорд, но не го завършва. 

Джаки Кенеди Онасис - момичето, което търсеше своята приказка

Избрана е за президент на младежката организация към Индийския национален конгрес през 1956 г., а през 1964 г., след смъртта на баща й, е избрана на негово място в парламента.

Индира Ганди
Снимка: Getty

По онова време почти никой не вярва в Индира, дори и хората, които я издигат до този пост с намерението да управляват чрез нея. Съпругът й Фероз Ганди, с когото са разделени, вече е починал през 1960 г. Не е възприемана сериозно политически и интелектуално и дори получава прякора “gungi gudiya” (празноглава кукла).

Но само за пет години Индира Ганди става един от най-влиятелните премиери на Индия.

Индира Ганди национализира банките; в годините на нейното управление в страната с бързи темпове се развива промишлеността, в това число тежката; пусната е в експлоатация първата АЕЦ (в щат Махаращра); в селското стопанство протича т.нар. „Зелена революция“, благодарение на която Индия за първи път от много години става независима от външни доставки на хранителни продукти и селскостопанска продукция.

Историята на Ела Фицджералд - жената-глас, която отиде да пее на небето

И тук идва причината, поради която Индира е едновременно мразена и обичана.

През 1975 г. Върховният съд в Аллахабад признава Индира Ганди за виновна по обвинения в избирателни нарушения на изборите през 1971 г., нарежда й да подаде оставка и налага забрана за политическа дейност в продължение на шест години.

В отговор Ганди, позовавайки се на член 352 от Конституцията, обявява извънредно положение. По време на него Индия постига редица успехи, например практически са прекратени тежките религиозни конфликти. Други мерки не са никак популярни, като наредбата за стерилизация за овладяване на непрекъснатия прираст на населението, закриването на някои вестници и ограничаването на политическите свободи.

Индира Ганди
Снимка: Getty

През 1977 г. Ганди надценява собствената си популярност и назначава извънредни избори, които губи. Връща се на власт през 1980 г. Вторият ѝ мандат като премиер е изпълнен с конфликти със сикхите, живеещи в щат Пенджаб. Лидерът на сикхите Джарнаил Сингх Бхидранвал обявява „Сикхска независима самоуправляема общност“. Сепаратистите поддържат Пакистан в тежкия конфликт между двете страни.

Били Холидей - когато музиката лекува болката

През юни 1984 г. терористи превземат светинята на сикхите — „Златният храм“ в Амритсар. В отговор индийското правителство провежда военна операция „Синя звезда“, при която храмът е освободен, а около 500 негови са защитници убити.

Отмъщението на сикхите не закъснява — на 31 октомври 1984 г. Индира Ганди е убита от своите телохранители. За утрото на 31 октомври тя има насрочена среща, която очаква с особено удоволствие - телевизионно интервю с известния английски писател, драматург и актьор Питър Устинов. 

Прочетете ТУК всички мъдри мисли на великата Индира Ганди >>>

Индира Ганди дълго се подготвя за срещата, поставя завеси с цвят на шафран (син минзухар), които по нейно мнение трябвало да допълват ефекта на екрана. Решава да свали бронираната жилетка за интервюто, смятайки, че я прави пълна, което по-късно се оказва фатално.

Правителството така и не разбира кой е възложител на убийството на Индира Ганди. 

За някои тя продължава да бъде месия, след като спечели сърцата на бедните и непривилегированите със своите програми за социално подпомагане и лозунги "Долу бедността".

Жените, които промениха хода на историята и света

Индира Ганди
Снимка: Getty

За други тя е чудовището, въвело “Извънредното положение” - най-мрачния период в демократичната история на Индия, когато политическата опозиция е потискана безмилостно, опонентите - хвърляни в затвора, а свободните медии, с които Индия така се гордее - задушени за 19 месеца.

Все пак в историята на своята страна Индира Ганди остава не само първата жена, заемала премиерския пост, но и умен и енергичен политик, сторила много за укрепване на страната и международния й авторитет.

Прочетете ТУК всички мъдри мисли на великата Индира Ганди >>>

Индира Ганди
Снимка: Getty

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти