Джаки Кенеди Онасис - момичето, което търсеше своята приказка

джаки кенеди
Снимка: Getty/Gulliver

На днешната дата през 1929 г. е родена неповторимата Джаки Кенеди.

Джаки Кенеди Онасис, както става ясно от самото ѝ име, е била омъжена за двама от най-влиятелните мъже на планетата: за един от най-популярните американски президенти – Джон Ф. Кенеди и един от най-богатите хора на света – корабния магнат Аристотел Онасис .

Да се върнем назад във времето – преди Джаки да стане Кенеди, а след това Онасис.

Жаклин (както е истинското ѝ име) е родена на 28 юли 1929 г. в Саутхемптън, Ню Йорк. Едва ли някой по това време е можел да си представи, че това току-що появило се на белия свят момиченце ще се превърне в една от най-изисканите, обичани и популярни дами, както в Америка, така и в световната история изобщо.

Великите мисли на Джаки Кенеди

Като дете Джаки била много любопитна и доста пакостлива твърдят хрониките. Посещавала уроци по езда и балет, но била “пълна с дяволчета отвътре”, казва една от нейните първи учителки.

Въпреки буйния си нрав, малката госпожица с френски и ирландски корени, се оказва изключително талантлива и надарена. На 11-годишна възраст печели национално юношеско състезание по езда. Любовта си към този спорт (както и тренировките, разбира се) дължи на майка си, която била професионален жокей. Изкуството също било присъщо за Джаки, в почти всичките му измерения.

Когато завършва гимназия, Джаки има една мечта. Вписва я в годишника на училището с големи букви: да не бъде домакиня. И както всички добре знаем – тя се сбъдва. Докато е в училище, бъдещата първа дама на Америка се увлича по писането и се интересува от журналистика. Впоследствие превръща тази си страст в професия.

► Третият живот на Джаки Кенеди Онасис - страстта към книгите и живота

През 1952 г., Джаки работи за местен вестник. Един ден младата журналистка получава покана за вечерно парти, където среща конгресмена Джон Ф. Кенеди. Двамата са се засичали на официални събития и по-рано. Кенеди, обаятелен и перспективен мъж, е пленен от красотата и одухотвореността ѝ.

Незабавно я кани на среща. През януари същата година Джаки публично обявява годежа си с Джон Хъстед, за когото планира да се омъжи. Три месеца по-късно тя променя плановете си като слага край на годежа си, а само година след това добавя към името си фамилията Кенеди.

► Каква тайна крие сватбената рокля на Джаки Кенеди

Джаки Кенеди
Снимка: Getty/Gulliver

По време на брака си с Кенеди, Джаки ражда 3 деца, но третото си отроче двойката губи едва 2 дни след неговата поява на бял свят.

През 1960 г. Джон Кенеди се кандидатира за президент на Америка и успява да спечели, побеждавайки Ричард Никсън. Това автоматично превръща момичето, което мечтае за живот далеч от готварската печка и чистенето на прах, в първа дама на САЩ. Първата задача на г-жа Кенеди в качеството ѝ на съпруга на президента е да превърне Белия дом в Музей на американската история и култура. С присъщата ѝ класа и креативност тя успява да се справи с тази задача, меко казано, блестящо.

Така продължава животът ѝ като първа дама и занапред. Пътува постоянно в чужбина – с мъжа си и без него, а една от любимите ѝ дестинации е Париж, където преди години е преминала първата година от образованието ѝ като студентка. Там тя винаги е приемана толкова радушно, че самият президент се шегувал, че се представя като “придружителя на Джаки” когато навестяват френската столица.

Но прекрасният им семеен живот и цялата тази идилия са тотално и безвъзвратно пометени на 22.11.1963 г., когато Кенеди е застрелян от Лий Харви Осуалд и намира неочаквано за всички смъртта си. Жаклин Кенеди остава вдовица едва 34-годишна.

5 години след смъртта на Джон Кенеди, бившата първа дама на Америка се жени повторно. Мъжът до нея отново не е случаен или обикновен човечец, а доста по-възрастният от нея корабен магнат Аристотел Онасис. Но и този брак не трае дълго, тъй като 7 години по-късно Онасис също си отива от този свят.

Джаки Кенеди
Снимка: Getty/Gulliver

След смъртта на втория си съпруг Джаки Кенеди Онасис се връща към журналистиката си. Тя работи за някои от най-популярните издания и намира утеха в книгите. От средата на 70-те до смъртта ѝ неин спътник в живота е Морис Темпълсмен (роден 1929 г.), индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход.

Някогашната Първа дама заживява като обикновена, средна на възраст жена, която работи на бюро, прави фотокопия, чака пред кабинета на шефа или седи на пода, подрежда снимки за фотоалбуми и пуши цигари. Точно такова е третото действие от живота й. Нейните биографи твърдят че, тъкмо тази част от живота й е донесла най-голямо удовлетворение.

Джаки умира на 19 май 1994 г. от рак.

Великите мисли на Джаки Кенеди

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти