Каква тайна крие сватбената рокля на Джаки Кенеди

Когато известна двойка обяви намерението си да се ожени, целият свят задава само един въпрос: каква ще бъде роклята на булката? Така става и когато сенаторът Джон Ф. Кенеди и Жаклин Бувие, момиче от известното американско семейство, обявяват годежа си, пише NOVA по информация от Yandex.

Булката ни се усмихва лъчезарно от снимките, подпряна на младоженеца, който е уверен и достоен. Роклята ѝ от тафта в цвят слонова кост ще стане легендарна, милиони момичета ще мечтаят да се оженят в рокля „като на госпожа Кенеди“, но както често се случва, зад красивата картина има цяла история.

Жаклин Кенеди става модна икона, но майка ѝ Джанет Лий Бувие избира дизайнера и стила за сватбената ѝ рокля. Тя се спира на Ан Лоу, която някога е шила сватбената рокля на самата Джанет.

Името на Ан Лоу не се споменава в пресата, което изглежда странно, защото журналистите подробно описват церемонията и сватбената рокля на булката. А дизайнерът се занимава не само с роклята на Жаклин, но и с роклите на шаферките.

Заради своите афроамерикански корени тя е несправедливо лишена от своя момент на слава и бъдеща популярност в модните среди. Макар Ан Лоу да е облякла много дами от американския елит, включително съпругата на Рузвелт, само малцина знаят нейното име.

За направата на сватбената рокля, носена от Джаки Кенеди, са били необходими 45 метра копринена тафта с цвят слонова кост. Работата по проектирането започва почти веднага след годежа, тъй като било необходимо да бъде готова за за осем седмици.

Роклите на булката и шаферките вече са готови, когато неочаквано, десет дни преди сватбата, в ателието се спуква водопроводна тръба и всичко е безнадеждно съсипано.

Тогава Ан Лоу събира цялата си смелост и за десет дни в своето ателие ушива изцяло нов тоалет на булката. Тя възстановява и всички повредени рокли за шаферките.

Ан и нейните помощници работят 24 часа в денонощието, а Жаклин дори не узнава за този инцидент. За работата си Ан поискала само 500 долара, което би струвало няколко пъти повече при всеки друг дизайнер на нейното ниво.

Жаклин е разкошна в деня на своята сватба. Пухкавата пола e украсена с волани и розетки от волани, изработени от същия плат. Корсетът подчертава тънката талия на булката, деколтето на роклята разкрива крехките и нежни рамене.

сватба Джаки Кенеди
Снимка: Getty

Прическата е украсена с воал от антична дантела, който принадлежал на бабата на Жаклин. Леката дантела, почти до петите, превръща булката в приказна принцеса.

Колието от перли и диамантените гривни са подарък от младия съпруг. Освен „нещо старо, нещо ново, нещо назаем“, със сигурност е имало и нещо синьо, може би жартиера или катарами на обувките, предполагат някои.

Самата Жаклин обаче не е възхитена от вида си. Тя иска роклята да подчертае нейната фигура, този стил нарича „абажур“. Очевидно при избора на дизайн майка ѝ не взима предвид мнението на дъщеря си.

Не ѝ харесва и изумруденият пръстен от Van Cleef & Arpels, дарен от Джон за годежа. На сватбата той бива скрит под ръкавици, но веднага щом се появила възможност, Жаклин го преработва и добавя диамантени листа към изумруда.

Сватбата на Джон Кенеди и Жаклин Бувие е луксозна, на нея присъства дори папата. Вестниците я сравняват с коронация, въпреки че семейството на Жаклин настоява за по-скромни тържества. На това бащата на Джон отговоря: „Вие просто омъжвате дъщеря си, а аз на тази сватба трябва да запозная страната с бъдещата първа дама на САЩ“.

9 булки, които на сватбения си ден обличат роклята на своята майка или баба

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти