Блестящи умове: женските изобретения, които промениха света (Част 1)

В днешната публикация празнуваме някои от най-великите женски изобретения, променили света, както и невероятните жени, които са ги сътворили.

В миналото не се е очаквало от жените да допринасят за по-сложни и контролирани от мъже области като технологии, наука и бизнес. Въпреки това през годините много дами са доказали и продължават да доказват на останалия свят, че също могат да се издигнат и да изпъкнат в тези области, понякога по по-забележителни начини от мъжете.

Жените, които промениха хода на историята и света

Някои от тези проекти на изобретения, създадени от жени, представляват по-практични решения, които в крайна сметка водят до промяна в ежедневието на хората.

►7 силни цитата от 7 велики жени, които са променили света

За разлика от тях, други пък са разтърсващ технологичен напредък, който иначе би бил невъзможен без изобретателността, постоянството, упоритата работа и понякога дори жертвите на техните създатели. 

Всъщност списъкът със забележителни женски изобретения е толкова дълъг (това може само да ни радва), че в днешната статия ще отделим внимание само на част от тях. Очаквайте продължението на тази тема в следващите седмици на сайта ни. 

жена деца самолет
Снимка: iStock

Ауспухът на самолетния двигател 

Ел Дорадо Джоунс, известна с прякора си Желязната жена, е била собственичка на металообработваща фабрика, в която били наети само жени над 40 години. Въпреки че никога не е получила финансиране за производство, тя получава заслугата за това, че е изобретател на ауспуха на самолетния двигател през 1917 г. Този ауспух може да намали шума без никакъв ефект върху мощността. Той също така е описан като първият успешен ауспух за самолетни двигатели. Ауспухът на Джоунс включва серия от малки въртящи се колела, които забавят преминаването на отработените газове, без да създават нежелано обратно налягане върху двигателя. За съжаление, Джоунс била скандално известна със своята самоувереност, енергия и общо недоверие към противоположния пол. Това пренебрежение попречило на финансовия успех на избретението ѝ.

Аквариумът

Ако имате аквариум у дома, където обичате да гледате цветните си риби, може да искате да изразите своята благодарност на г-жа Жан Вилпреу-Пауър, френски натуралист. През 1832 г. тя се опитва да докаже, че определен вид октопод не взема изхвърлените черупки на други организми, а че може да направи черупка сам. За да наблюдава правилно октопода за продължителен период от време и едновременно с това да изучава морския живот като цяло, на нея ѝ хрумва идеята да изобрети стъкления аквариум.

бира
Снимка: Istock

Бирата

Бихте ли повярвали, че любимата на мъжете бира е създадена от жени в Шумер и Месопотамия преди почти седем хиляди години? Само на жените е било разрешено да пият бира и да управляват пивоварни в продължение на векове. Те били и единствените, които можели да управляват таверни или да варят напитката поради отличните си умения. Също така в много древни общества се смята, че бирата е дар на богиня, а не на божество от мъжки пол.

Продължете да четете в галерията ни, за да научите кои са останалите изобретения:

Най-великите изобретения, създадени от жени (Част 1)

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти